На старта на месец юли Евролигата се връща назад във времето, за да припомни легендите на европейския баскетбол. От най-силната клубна надпревара на Стария континент си спомниха за “101 велики” баскетболисти, а в група, избрана от журналиста Владимир Станкович, попада и българина Атанас Голомеев.

 

БЪЛГАРСКА ЛЕГЕНДА СРЕД НАЙ-ДОБРИТЕ ЦЕНТРОВЕ В ЕВРОПА НА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА

Преди време журналистът нареди бившият национал и сред най-добрите центрове на всички времена в Европа. Легендата на Академик и ЦСКА участва на пет европейски първенства, в които България е в Топ 8 на Стария континент в периода от 1969 до 1977 г. На шампионатите в Испания през 1973 г. и в бивша Югославия през 1975 г. той реализира общо 316 точки, което го превръща в топстрелец в Европа. Освен това попада в Идеалния тим на четири европейски първенства (б.а. – през 1971, 1973, 1975 и 1977 г).

По време на активната си спортна кариера Атанас Голомеев има на сметката си осем титли и четири купи на страната на България. Играе колежански баскетбол в университета МакГийл в Монреал, провинция Квебек, в Канада през 1968/1969. Обявен е за един от 50-те най-добри играчи на ФИБА през 1991 г. Като треньор достига до върха в родното първенство с Левски през 1986 г. Бивш шеф на българската федерация по баскетбол. 

През 2019 г. Атанас Голомеев получи признание за забележителната си кариера и от ФИБА. На специална церемония в Китай през август той бе въведен в Залата на славата. Два месеца по-късно Атанас Голомеев бе награден от президента на България Румен Радев с орден “Стара планина” – първа степен за заслуги в областта на спорта.