Бившият баскетболист на Левски Майк Уилкинсън получи признание в родината си САЩ. 38-годишният американец с македонски паспорт ще бъде приет в спортната Зала на славата в Уисконсин.

 

Майк Уилкинсън е бивш възпитаник на университета Уисконсин в периода от 2001 до 2005 г., като за този период реализира средно по 14.3 точки. В последната си година попада в Идеалната петица на Big Ten Conference. Тогава той става едва вторият играч в историята на висшето учебно заведение с поне 1500 точки и 800 борби. Самият той има честта да работи с едно от големите имена в колежанския баскетбол Бо Райън.

 

"Винаги съм имал добри отношения с треньор Райън от времето, когато ме избра. Той винаги разбираше как да извлече най-доброто от играчите си. Знаеше какво да каже на момчетата, за да ги мотивира и да ги накара да дадат най-доброто от себе си”, признава крилото.

 

Почитателите на играта в България познават Майк Уилкинсън от престоя му в Левски. Със “сините” е носител на златен требъл през 2013/2014, спечелвайки титлата и Купата на България, както и трофея в Балканската лига.

Преди това Майк Уилкинсън преминава още през Арис, Химки, Галатасарай, Локомотив Кубан и УНИКС Казан. Носител на Купата на Русия от 2008 г. Участник в Мача на звездите в Русия през 2011 г. и в Гърция през 2007 г.

Вижте го сами: