Йордан Янков и Александър Груев са най-младият треньорски дует в родния ни баскетбол. Двамата бяха представени на среща с медиите в Пловдив преди ден.

Двамата млади специалисти се съгласиха да споделят пред "Марица" вижданията си за бъдещето на Академик и кариерите им в баскетбола. Ето и какво споделиха:

- Готов ли е Йордан Янков за това ново предизвикателство в кариерата му?

- Напълно. Имам голямо желание да стана треньор. Вече 11 години съм трупал опит като помощник на много светила в треньорския занаят у нас. Радвам се, че намерих подкрепа в ръководството на тима. Не се смятам за вечен. Ще дам за пример едно интервю на треньор в Евролигата. Той казва, че ние, баскетболните треньори, не трябва да гледаме много-много в бъдещето, а по-скоро към всяка следваща тренировка, тъй като тя може да се окаже последната ни в даден отбор. Със Сашо бихме били добър тандем. Той има много опит на позицията гард и това е много важно за погледа към играта.

- Александър, наскоро обяви, че ще учиш баскетболен мениджмънт. Това назначение в Академик няма да е прът в колелото на прогреса ти, нали?

- Да, няма. В понеделник започвам курс по мениджмънт за млади играчи към ФИБА. Това за мен е нещо много голямо. Това е втори курс от този род. Много играчи и от НБА го записват. Целта на ФИБА е да подпомогне играчите при прехода им от терена към друга кариера.

Треньорството е много по-различно от това да си на терена, но аз 25 години се занимавам с баскетбол и съм готов за всяко предизвикателство. Работим съм с много треньори. Бил съм на такава позиция, че съм бил почти треньор на игрището. Доволен и щастлив съм, че клубът ми дава тази възможност да започна с треньорството.

- Малко е рано да се говори за трансфери, но има нещо, с което трябва да сте наясно и без играчи. Каква е визията, която новият Академик трябва да има според вас?

Йордан Янков: - Независимо колко пари взима един играч, ако треньорът успее да влезе в главата му, нещата ще се получат. И обратно - една звезда, ако не бъде приобщена към каузата, ще използва 20-30% от капацитета си.

Със Сашо Груев се надяваме да имаме кондиционен треньор и физиотерапевт, което ще ни помогне да изстискаме максимума от играчите, които ще привлечем. Ако направим отбор с добра химия между играчите, няма значение какви играчи ще привлечем. Трябва да играем бърз и атрактивен баскетбол с транзиция в атака.

- Александър, любопитно как виждаш нещата, след като си вече от другата страна, не на терена?

- Със сигурност трябва да се усети разлика между мен и състезателите. Аз обаче не съм такъв човек, който ясно и точно ще постави границите. Шест или седем години в НБЛ съм бил капитан на отбор и знам какво се изисква от мен. Това със сигурност ще ми помогне в отношенията с играчите. Няма да е толкова лесно. С момчетата, които искаме да останат, сме говорили, така че знаем какво се изисква от нас и те знаят какво очакваме ние. 

- Дойдохме си на думата. Знае ли се вече кои момчета от досегашния отбор остават. От младите Йоанис Кикрилис и Марио Боянов кой може да заеме твоето място в отбора?

Александър Груев: - За съжаление никой все още не е готов. Това всички казваха за мен, когато бях на 16-17 години. Тогава не ме взеха в мъжкия отбор на БУБА. Ситуацията ме амбицира да се докажа и виждате, че успях, колкото можах. За момента те не са готови, но, ако имат желание, ще им помогна. Всъщност, това е и задачата ми - да помогна за изграждането на истински гардове в Академик Пловдив.

- Един малко по-личен въпрос към вас, срещате ли подкрепа в семействата си, след като се нагърбихте с нелеката професия на треньор?

Йордан Янков: - Ще бъде трудно за семейството ми, тъй като имам дъщеричка на година и три месеца. Със сигурност ще бъде много трудно на жена ми. Провели сме разговори, тя знае какво ни очаква и ние сме готови за предизвикателството.

Александър Груев: - Ние се замислихме да се установим по-дългичко. Пловдив е единственото място след Самоков, където прекарвам три години. Много ни харесва Пловдив. Дъщеря ми ходи на детска градина, учителките са прекрасни. Жена ми много харесва града. Тя работи в момента дистанционна от вкъщи и в семейството ми има идилия. След като дъщеря ми се роди, вече не съм номад. Не като преди 10 години. Получавам оферта от Иран, за 2 часа си събирам багажа и заминавам. Вече са ни други приоритетите. От друга страна, ние сме професионалисти и трябва да постигаме резултати. Иначе всичко свършва скоропостижно.

- Какво ще е важното за вас този сезон?

Александър Груев: - За мен е важно не да постигнем една или две победи повече този сезон, а да се изгради ядро на отбора, което да има облик и да играе атрактивно. Надявам се, че ще успеем да привлечем български баскетболисти. Надяваме се публиката да оцени усилията ни.

- Стигаме до най-важното - селекцията. Какво е положението?

Йордан Янков: - Ще ви каже една обществена тайна - всеки един баскетболист харесва Пловдив. Въпросът е, че по някакъв начин трябва да намерим малко повече хора, съпричастни към играта. Да повдигнем финансовите условия. Всеки играч би направил компромис да дойде в Пловдив, дори и за по-малко пари. Вярвам, че градът има много потенциал.

- И така, колко имена на играчи има в бележниците ви?

Йордан Янков: - Водим преговори с пет-шест човека. Всеки обаче казва, че още е много рано за решения, но от наша гледна точка ние трябва да знаем с какво ще разполагаме.

- Играчите, с които разговаряте, млади ли са?

Йордан Янков: - Млади са предимно, но и има и опитни, които да помагат на другите да израстват от мач на мач.

- От тези, които завършиха сезона, кои ще останат в Академик?

Йордан Янков: - На този етап сме провели разговори с Мартин Сотиров и Адриян Секулов. Остават и младите Йоанис Кикрилис, Кръстомир Михов, Марио Боянов, Калоян Радичев и Георги Инджов.

АЛЕКСАНДЪР ГРУЕВ ВЛИЗА В ЩАБА НА НОВИЯ ТРЕНЬОР НА АКАДЕМИК

ВАСИЛ БАЧЕВ ОСТАВА В АКАДЕМИК

АКАДЕМИК ПЛОВДИВ С МИСЪЛ ЗА ЕВРОТУРНИРИ В БЪДЕЩЕ