Баскетболът у нас малко по малко се връща към нормалното след коронавируса. Треньорът на Спартак Плевен Александър Дяковски говори пред BBALL.BG за ситуацията в българския баскетбол, за младите играчи и за следващия сезон.

Ето и какво сподели той:

За раздялата с Константин Коев

Нормално е да се коментира ситуацията, особено в Плевен. Константин Коев е сред любимците на публиката в този град, а и като цяло в баскетбола. Една такава раздяла със състезател като него няма как да не е драматична, дори и болезнена. Много ясно искам да се знае, че единствената и основна причина за нея е треньорско решение. Няма намесено ръководство, не е негово решение. Това е единствено мое решение.

За селекцията

Вече имаме някакъв поглед върху едно ядро, което искаме да изградим, като запазим голяма част от състезателите от предишния сезон. Относно Тодор Тодоров, цитирам и мнението на ръководството, докато той има желание, той ще бъде с нас. Същото важи и за Цветослав Острев.”

За кризата след коронавируса и българския баскетбол

Както каза и президентът на федерацията Георги Глушков, в Европа и по света доста повече ще се отрази кризата, отколкото при нас. Те зависят от телевизионни права, реклами и т.н., те губят адски много пари. При нас основно бюджетите са от спонсори и зависи от това колко е пострадал бизнесът на тези спонсори. В интерес на истината малко са тези, които не са пострадали от това. Аз лично се надявам да са малко тези или да няма такива, чиито бюджети ще са намалени. Ако това се случи, ще падне и качеството. Идеята все пак е обратната – качеството да се вдига и да има по-голяма конкуренция между повече отбори. Тази година разликата между първите четири и останалите беше много сериозна. Надявам се през следващия сезон първенството да бъде една идея по-конкурентно. На мен ми се иска отборите от втората половина на таблицата да вдигнем нивото си, а не първите четири да го свалят. Така ще се вдигне изцяло качеството. Но ще видим.

За младите български играчи

Академик е добър пример за това как да се налагат млади български играчи. 4-5 момчета от тях бяха в разширения състав на националния отбор. Идеята да се налагат млади българи наистина е добра. През миналата година при нас Николай Титков се открои и направи наистина много сериозни мачове. Бих споменал тук и Лъчезар Димитров, който направи най-силния си сезон определено. Неслучайно беше повикан и в националния отбор. Академик е пример и за страхотна професионална работа в лицето на Георги Давидов, на Даниел Клечков и под менторството на легендата Петко Маринов. Свършиха страхотна работа и продължават да вършат.”

За следващия сезон

Вярвам, че играчите ще имат повече желание за игра от началото на следващия сезон. Аз комуникирам с доста играчи през лятото и това ми прави впечатление. Всички са много надъхани и има такива, които вече са започнали да тренират и то с голям интензитет. Това означава, че нямат търпение да започнат да играят. Вярвам, че цялата тази ситуация ще донесе нещо наистина много добро, не само за баскетбола, но за и хората като цяло. Най-вече за тези, които имат мозък в главите.