Нито един клуб от Националната баскетболна лига на България не се е отказал до момента от участие през новия сезон. Това потвърди президентът на федерацията Георги Глушков пред “България Днес”.

Последствията от коронавируса удариха финансово компаниите, които спонсорират спорта в цял свят, а бюджетите на отборите се очаква да бъдат драстично намалени.

"Българските клубове са оптимисти" - потвърди Глушков. - "Участието стои на дневен ред, но още е рано да се говори за бюджети. Заради коронавируса не успяхме да завършим предния сезон. Планираме да започнем по план в началото на октомври, както беше и през миналата година. Засега изчакваме с целия календар, за да се съобразим с европейските клубни турнири, които още нямат дати."

Единственият българин, играл в НБА, все още не е сигурен до каква степен пандемията ще се отрази върху спорта.

"Нещата няма да са същите. Надявам се да няма страдание в следващите 2-3 години” - добави Глушков. "За разлика от големите европейски отбори, при нас нещата ще минат по-леко. Ние нямаме големи приходи от билети и телевизионни права. Основно финансирането идва от спонсори. В чужбина клубовете са акционерни дружества. Те завършиха предния сезон с големи загуби и сега ще трябва да наваксат през следващия."

Глушков ще изчака специални предписания за провеждане на баскетболни мачове.

"При всяко положение ще бъдем по-предпазливи и внимателни в залите", допълни президентът.

Източник: "България Днес"