Основният спонсор на един от участниците в НБЛ Академик – Бултекс 99 оттегля името си от пълното наименование на клуба. От фирмата обявиха това в специално обръщение, разпространено от клуба, заявявайки, че ще продължат да му помагат финансово, призовавайки спортната общност и бизнеса в Пловдив също да го направят.

Ето и цялото обръщение на Бултекс 99:

Уважаеми приятели на баскетбола,

Преди повече от 10 години Бултекс 99 се зае с предизвикателството да върне БК Академик на спортната карта на България.

Защо се заехме с тази нелека задача и то в условията на тежка финансова криза? Защото някои от нас помнят, а други знаеха от техни близки и роднини, че БК Академик е бил една от спортните емблеми на нашия град.

Бяхме водени от огромното желание да бъдем фирмата, с чиято помощ статутът на клуба, като един от водещите в България, да бъде възстановен, мъжкият отбор да бъде отново факт след 18 годишно прекъсване, залите отново да се напълнят с фенове, аплодиращи любимия отбор. И най-вече, да видим отново блясъка в очите на децата – в залата на тренировка или на мач в подкрепа на своите кумири. Зад това наше желание застанахме с името си, БУЛТЕКС 99, като резултатите са видни за всички вас:

Мъжки отбор в НБЛ;

Момчета до 12 години – шампиони на България;

Момчета до 14 години – шампиони на България;

Шампиони в Балканска лига до 14 години;

Шампиони в младежката лига;

Полуфиналист за купа България;

Полуфинал в първенството на България;

3-то място в Балканска лига и 1-во място в редовния сезон тази година, като първенството беше прекратено заради пандемията от COVID 19;

Много спечелени турнири…

Горди сме от постигнатото за всичките 10 години, щастливи сме за многото деца, които се запалиха по играта и уверено продължаваме напред с нова идея за надграждане на вече постигнатото. Определено считаме, че името Академик е марка на Пловдив и като такава, е редно да получи по-мащабна подкрепа от бизнеса в града, както и от всички пловдивчани, фенове на спорта и в частност на баскетбола. Ние решихме съзнателно да оттеглим името си от името на баскетболния клуб, защото вярваме, че така осъществяването на горната идея ще бъде далеч по-лесно. Разбира се, това не променя нашите ангажименти към клуба, а напротив – продължаваме да подкрепяме финансово отбора, но с ясното съзнание, че той заслужава много повече. И защото този клуб със 70-годишна история е клуб на всички пловдивчани и самото му име следва да е любима марка на Пловдив, а не на една фирма. Редно е всички ние да знаем и помним, че спортните успехи на БК Академик са постижения на няколко поколения пловдивчани и затова приехме решението си убедени, че така е редно.

Благодарим на всички вас за доверието и  за подкрепата!

От ръководството на Бултекс 99 ЕООД