Георги Давидов бе гост в студиото на ТВ1 преди поредния двубой от БФБ е-баскет лигата. Специалистът говори по темата за чужденците в НБЛ, за шансовете на младите да играят в първенството, за Академик София, за работата с подрастващите и за развитието на играта.

Шансът, който ми се даде като на треньор на Академик в този формат ме удовлетворява лично мен. Това са видя последния сезон най-вече. Смятам, че американците не могат да бъдат заместени от младите по начина, по който статистически се изявява присъствието им и като качество на играта. Това пък от друга страна е един шанс пред младите състезатели да получат поле за изява и който е най-отдаден и сериозен да се покаже пред света. От тази гледна точка не мисля, че чуждестранните състезатели са заменими, защото те са есенцията на едно първенство. Без тях младите играчи няма да могат да израснат”, заяви Георги Давидов на въпрос дали има достатъчно млади български баскетболисти, които да заемат местата на чужденците. 

Аз не смятам, че всички школи в България работят по най-добрия начин и подготвят кадри, които могат да влязат в мъжкия баскетбол с едно добро ниво. Тук имаме доста резерви относно обучението и подготовката на младите състезатели за мъжките отбори. Това е целта – да вземеш едно дете, което така да развиеш, че накрая последната фаза в развитието му да бъде мъжкият баскетбол. Това е от последните 20 години. В момента берем плодовете на цялото това нещо”, допълни специалистът.

Академик е един най-стабилните отбори във финансова гледна точка, с най-добрата база за баскетбол. От разделянето с нашия спонсор преди около две години, целта ни бе тази база да се задържи и на нейната основа да се даде шанс на тези млади състезатели. Следващата година, ако всичко е наред, продължаваме със същата сила и със същите цели. Това е шанс за развитие на играчите в мъжкия баскетбол. Преди да приключи първенството бяхме на пето място в класирането, а освен това дадохме и петима баскетболисти за разширения състав на националния отбор. Това е огромен успех. Доволни сме в щаба от тях през сезона и като развитие, и като старание”, каза още наставникът на тима от Правец.

Във всеки един отбор трябва да има насока за развитие на младите. Разбира се, в българския баскетбол има отбори като Рилски, Левски, Балкан и Берое с много качествени чужденци. Смятам, че ако там под някаква форма успеят да създадат 1-2 млади състезатели и те да бъдат на терена с тези класни чужденци, това ще помогне много. От друга страна има клубове, които нямат чак толкова големи възможности. На тях им излиза по-евтино да привлекат чужденци, вместо българските играчи. Но в крайна сметка от това зависи съдбата на българския баскетбол. Защото догодина този чужденец няма да го има. Искам да кажа, че аз съм голям оптимист за българския баскетбол, защото идва едно поколение, което ако успеем да стъпим на него, то българският баскетбол ще стъпи на едно друго ниво в следващите 5-10 години. Но това зависи от нас като треньори и като ръководители”, смята Георги Давидов.

Без трудолюбие нищо няма да стане, без умора, без старание, без пот. Който успее да развие и други качества като воля, характер и желание за победа, може да стане добър състезател. Ако младите днес изберат баскетбола и успеят да го превърнат в начин на изразяване, най-вероятно ще успеят”, е мнението на треньора.

В школата на Академик имаме около 60-70 деца. Сега нещата се стабилизираха и привлякохме деца от други градове и други клубове. Работим, според нас, на много добро ниво и се надявам да бъдем един от факторите за производство на млади таланти и бъдещи баскетболисти. На хартия нямаме написана методика, но постоянно комуникираме помежду си – от най-малките до треньора на мъжете. При нас този процес се ръководи от Миро Ралчев. Така, че ние сме в контакт и работим, така че треньорът на старшата възраст да не се губи в контекста на мъжкия баскетбол. Гледаме да бъдем на една вълна”, добави един от помощниците в щаба на селекционера на България Росен Барчовски.

Имах готов списък от играчи за юношеския национален отбор още през януари. Говорих с абсолютни всички състезатели, с които имах намерение да работя. Появата на вируса и отмяната на европейското първенство провали всичко това. Този отбор, с който щях да работя, има изключително добри момчета. Мога само да съжалявам, защото те преминават и в горната възраст, поне 50% от тях. Вярвам, че щяхме да имаме едно добро представяне”, разкри селекционерът на юношеската ни формация.

Не мисля, че ще бъде трудно на играчите да си върнат формата. Аз съм бил треньор по физическа подготовка в най-добрия отбор в България. Най-важно е какво време ще имаме за подготовка на състезателите. Ние държим връзка с играчите. Даваме им насоки, даваме им програми. Пък и те са професионалисти и трябва да се поддържат, да бъдат отговорни. Разчитаме на първия ден на сбора да дойдат в едно добро физическо ниво за професионални спортисти”, вярва той.

Георги Давидов коментира и идеята за създаване на нова лига с участието на България и Северна Македония, която се появи през последните дни.

По принцип идеята за такава лига е добра. Тепърва ще видим как ще се развие. На този етап моето мнение е по-песимистично и то не заради самия баскетбол, а погледнато малко по-глобално, дори и политически. Това не трябва да се подценява, защото има някакво напрежение между двете страни. Опасявам се това да не се пренесе и на терена, защото тогава нещата ще станат неприятни за всички. Нямам все още информация за формата. Много въпросителни има. Ако се включат и отбори от Гърция, може би ще бъдат още по-добре нещата. Чисто логистически много неща има да се изяснят. Много добре трябва да се обмисли, но по принцип съм “Зa”. Въпросът е да се вземат под внимание всички фактори, които могат да повлияят.”