Генералният секретар на ФИБА Андреас Заклис изрази убеждението си, че баскетболът в световен мащаб ще излезе по-силен, след като се справи с пандемията от коронавирус. Това заяви самият той пред гръцкия ERT.

Никой не очакваше това, което случи и ние трябваше да се приспособим към новите условия. Трябва да бъдем внимателни. Това е време, в което здравето е от първостепенно значение и, разбира се, любовта ни към баскетбола ще излезе по-силна чрез този процес. След пандемията ще се върнем по-силни като спорт”, сподели Андреас Заклис.

Вярвам, че баскетболът ще бъде по-силен след пандемията, независимо дали говорим за намаляване на разходите или за рационализиране на различните проекти, които съществуват по света. Вече говорим за различни прояви в баскетболното семейство, които можем да поставим в нов контекст, сега признавайки, че се борим за 1-2 седмици чрез Windows и изведнъж сме два месеца без събития. Мисля, че всичко това поставя дискусиите за следващия ден в нов, по-добър и здравословен контекст", допълва генералният секретар на ФИБА.

Истината е, че няма да променим естеството на играта. Изправени сме пред пандемия, която ще има различни фази. Все още сме в края на първата фаза, където все още играем защита, няма съмнение. И трябва да разгледаме втората фаза, която е отсега до ваксината. Няма да стоим навън през цялото това време, докато не бъде намерена ваксина, но ще трябва да коригираме дейностите си. На този етап, подобно на нашите лиги, независимо дали се нарича НБА или CBA в Китай, или говорим за европейски лиги, никой няма отговори на всички въпроси. На този етап ние вървим с нашите принципи и първото от тях е да защитим здравето на спортистите", казва още Андреас Заклис.

Преминавайки към ежедневието на нашите спортисти, има много трудности, отвъд най-високото ниво, което виждаме в социалните медии. Така че ние се опитваме да помогнем на националните федерации, да ги изслушаме и да видим какво можем да им предложим по отношение на подкрепа. Първите решения, които взехме са отпускането на финансова помощ по всички програми. ФИБА ще поеме всички шокове тази година за всички програми за развитие на баскетбола. И всъщност, въпреки че няма да имаме състезания”, завършва шефът на ФИБА.