Електронното първенство на Българска федерация по баскетбол БФБ е-баскет лига ще бъде открито официално тази вечер в 19.00 ч. с мач между Йордан Минчев от Левски Лукойл и Антон Диков от Чавдар Троян. Двубоят ще бъде излъчен на живо от студиото на телевизионния канал ТВ1, където ще бъдат и двамата баскетболисти. Това съобщи ръководителят на проекта БФБ е-баскет лига Виктор Кирков.

Изключително съм благодарен на Румен Ковачев от ТВ1 за бързата реакция и готовността да приеме в телевизионния си канал иновативен продукт като нашия. Петнадесет минути преди началото на мача ще има студио, в което заедно с администратора на лигата Виктор Владов ще разясним на зрителите правилата на играта и ще споделим подробности около създаването й“, каза още Кирков. Той допълни, че Българска федерация по баскетбол вече официално е дала разрешение на “Нова телевизия“ и “Канал 3“ за излъчване на репортажи от БФБ е-баскет лига.

Всеки ден ще се играят 128 мача от турнира и средно над 90 от тях ще са между живи геймъри. Невъзможно е за един телевизионен канал да обхване целия поток от информация свързан с лигата. Затова водя разговори и със спортен канал, който евентуално да започне излъчвания на БФБ е-баскет лигата на живо от следващата седмица. В момента създаваме напълно нов и непознат за България продукт. Затова го предоставяме безвъзмездно за излъчване на телевизионните канали“, сподели още ръководителят на проекта.

Телевизионният канал ТВ1 се разпространява чрез най-големите регионални кабелни и цифрови оператори, интернет и IPTV  на територията на цялата страна.

Мачове на живо ще бъдат излъчени и on-line - на официалната страница в интернет на БФБаскетбол - www.basketball.bg, и в сайта bgbasket.com.

Освен Минчев и Диков, в тяхната Дивизия 3 на шампионата личи още едно име с опит с националния екип и отлични прояви в НБЛ този сезон – Александър Матушев от Ямбол. Дивизии близнаци са 8 и 10 – в тях има по един от братята в Спартак Плевен, съответно Мартин и Николай, по един талант от ЦСКА в А група – Димитър Генов и Емилиян Грудов, и по един играч от Чавдар (Троян) – Николай Пенчев и капитанът Тодор Колев.

С нетърпение чака да разбере кои са противниците му и звездата на националния отбор и състезател на гръцкия гранд Олимпиакос Александър Везенков, който попадна в Дивизия 5. С непознати съперници ще се срещнат и Костадин Лазаров от Ямбол в Дивизия 14 и Милен Дудев от Рилски спортист в Дивизия 15. Силна ще е конкуренцията в Дивизия 6, където попаднаха Мартин Стефанов от Черно море Тича и Даниел Запрянов от Славия. Чужденецът сред геймърите в НБЛ Михайло Секулович от Балкан ще се бори да продължи напред след първата фаза в конкуренцията на младия Даниел Лозанов от Славия в Дивизия 9. Интересно ще е и в Дивизия 13, където попаднаха Ивко Ивков от Балкан с нежната конкуренция на националката от Септември 97 Константина Какогияни, която ще играе със Славия и Виктор Аврамов от ЦСКА. В Дивизия 4 Николай Михайлов от Академик София и Борислав Русинов от Рилски спортист-2 също ще се борят за място в следващата фаза.

Очаквайте скоро и пълната програма на първенството!

Източник: БФБ