Eдин от най-добрите български гардове Александър Груев сложи край на кариерата. Това обяви самият той чрез официалната си страница в социалната мрежа Фейсбук. 

Ето и какво гласи то:

На мнозина е известно, че смятам този сезон за последен в своята професионална кариера като баскетболен състезател и имам намерение да се оттегля и да продължа своя принос към българския баскетбол извън игрището. Като професионален баскетболен играч с немалък опит в кариерата си имам огромно желание тя да приключи достойно и на ниво, и се надявам да оставя следа и пример за тези, които ще имат нужда и желание от такъв след моето оттегляне.

През 18-те сезона, изиграни в България и чужбина като професионален баскетболист не веднъж съдбата ме е събирала на едно място и в един отбор с всеки от останалите професионални баскетболисти в България. С годините станахме едно голямо семейство, децата ни растат и играят заедно, съпругите и близките ни са приятели и споделяме всяко добро и зло от дните си. Ще останем едно цяло и много след края на активната спортна кариера на голяма част от нас. Това са моментите, които ни обединяват именно в ситуации като тази сега. Аз считам, че ние играчите - като едно баскетболно семейство имаме морален и етичен дълг да заемем позицията на едно цяло, позиция на ядрото на професионалния баскетбол в България, чрез която да защитим своите права, но и да изпълним своето задължение към отборите си, срещу което получаваме своите договорени възнаграждения.

Намираме се в ситуация на обявено национално извънредно положение и в момента човечеството търпи огромно поражение в здравословен и емоционален план и дълго време света ще се стабилизира икономически и социално след като преминем през това препятствие. В момента най-важната ни задача е да бъдем обществено отговорни към собственото си здраве, това на близките ни и на всеки с когото се разминаваме тихомълком и незабелязано по пътя си.

Считам, че нуждата за

намиране на баланс в този момент е от изключително значение защото има

непосредствена връзка между отборите и играчите. Играчите имат нужда от отбор,

в който да играят, но и отборите имат нужда от български играчи, с които да

бъдат в добри отношения и да могат да разчитат на тях!

 

В този момент считам, че

е редно да се взимат рационални, а не емоционални решения, чрез които да не се

навреди на работната атмосфера в отборите в дългосрочен план. Предвид създалата се ситуация, ако първенството продължи някои отбори най-вероятно няма да издържат финансово и това ще ощети комплексно всички дългосрочно.

Като капитан на БК "Академик Бултекс - 99" съм щастлив, че мога да нарека приятел всеки един от мениджмънта и играчите на отбора. Подкрепям и разбирам позицията, която отборът ми заема сезонът да бъде прекратен. Въпреки огромното ми желание да го доиграем, вероятно практически това ще бъде невъзможно.

Бъдете здрави!