Олимпийските игри в Токио ще бъдат отложени, потвърди пред журналисти премиерът на Япония Шинцо Абе. Това се случва за първи път в 124-годишната им история в мирно време.

Заради пандемията от коронавирус в света Игрите ще бъдат отложени с около година. Лятото на 2021 г. е последната опция за тях да се проведат.

Предложих да се отложи за около година и президентът Томас Бах отговори със 100% съгласие“, коментира Абе, „Това ще даде възможност на спортистите да играят в най-доброто си състояние и ще направи събитието безопасно и сигурно за зрителите."

Отлагането на Олимпийските игри пряко засяга баскетбола. Освен баскетболния турнир в Токио, квалификационните турнири трябваше да се проведат в края на юни. След разсрочването на Олимпиадата вероятно ще бъдат определени нови дати.

Тази стъпка ще позволи на лигите в Европа и в останалия свят потенциално да разтеглят своите календари за 2019/2020 през лятото, без да се сблъскват с Олимпийските игри, при условие, че проблемите за здравето са премахнати. Понастоящем много състезания са временно спрени с надеждата да се възобновят в близко бъдеще.