Националните ни отбори за момичета и момчета, родени 2004 г., няма да пътуват за Косово в края на седмицата. Двата ни отбора трябваше да играят в Прищина в турнир от проекта на ФИБА Young Development Fund (YDF). От седмица организаторите от ФИБА обмислят отлагане на проявата, но до крайно решение засега не се е стигнало.

Подобна на българската е и ситуацията в Румъния. Властите там също забраниха вътрешни и международни участия на румънски отбори в спортни мероприятия, след като в Букурещ бе установен първи случай на новия коронавирус.

Събитията в България обаче предотвратиха решението на ФИБА. Както е известно, Министерски съвет разпореди всички спортни събития в България да се провеждат при закрити врата. Забранени бяха всички спортни събития с участието на деца, а също и събирането им и извънкласните дейности като екскурзии, бели училища и т.н. Това предложение на Кризисния щаб за борба с коронавируса бе гласувано от Министерски съвет. Решението е във връзка с откритите и потвърдени 4 случая на заразата в Габрово и Плевен.

Надпреварата за двата пола трябваше да бъде от 13 до 16 март. Отпадна и предвидения кратък лагер на двата отбора в Благоевград.

Източник и снимка: БФБ