Лос Анджелис Лейкърс и феновете на играта отвъд океана се поклониха пред живота и наследството на големия Коби Брайънт и на неговата дъщеря Джиана. Двамата си отидоха от този свят на 26 януари след катастрофа с хеликоптер заедно с още седем други. Инцидентът стана в Калабасас, щата Калифорния.

Повече от 20 000 зрители изпълниха “Стейпълс сентър” в Ел Ей, като в центъра на залата бяха поставени точно 33 643 червени рози, по една за всяка точка отбелязана от 5-кратния шампион в НБА по време на неговата кариера с “езерняците”. Събитието уважиха ръководството на Лейкърс, легенди на лигата като Майкъл Джордан и Шакил О`Нийл, играчи и семейството на Коби и Джиана.

 

Спомените си за Коби сподели 3-кратната шампионка в WNBA Диана Таураси, както и звездата на Орегон Сабрина Йонеску и треньорът на женския Юкон Джено Ауриема, които говориха и за Джиана, определяна като продължител на таланта на Черната мамба.

 

Тълпата обаче бе трогната от емоционалната реч, изнесена от съпругата на Коби – Ванеса Брайънт, която направи трогателен портрет на него и на дъщеря си.

MVP на момичетата като баща. Това бе Коби. Бог знаеше, че те не могат да бъдат на тази земя един без друг. Той трябваше да ги доведе до дома, за да бъдем заедно. Джиана бе сладка, замислена душа, която обичаше винаги да целува майка си за лека нощ и за добро утро. Усмивката й беше слънчева светлина. Коби често казваше, че е като мен. Имаше заразителен смях. Беше чиста и истинска. Джиана толкова обичаше баскетбола, че даваше съвети на децата в училище и можеше да се превърна в най-добрата баскетболистка в WNBA. Коби беше най-невероятният съпруг. Той ме обичаше повече отколкото можех да си представя и да изразя с думи. Той беше моето всичко”, сподели през сълзи Ванеса Брайънт.

Сред присъстващите бяха още Джери Уест, Карим-Абдул Джабар, Меджик Джонсън, Пол Гасол, комисарят на НБА Адам Силвър, Фил Джаксън, както и играчи от лигата като Стеф Къри, Джеймс Хардън, Ръсел Уестбрук и Кайри Ървинг.

Благодарен съм, че имам възможност да съм част от това, което Коби остави. За мен той бе вдъхновение, че има някой, който се интересува от начина, по който аз съм играл тази игра и начина, по който той иска да играе. Искаше да бъде най-добрият баскетболист. След като го опознах, разбрах, че искам да бъда най-добрият по-голям брат, който мога да бъда. Когато Коби умря, парче от мен умря с него”, завърши легендата Майкъл Джордан.