Нов проект с подкрепата на ФИБА Европа ще стартира в Перник на 1 декември. Българската федерация по баскетбол се включва в Програмата за популяризиране на играта сред момичетата, който е сред приоритетните на европейската централа. Програмата носи името Her World Her Rules (Нейният свят, Нейните правила).

Вече на няколко големи форума, включително мачовете на женския национален отбор и финала на турнира за Купата на България, тази програма бе пропагандирана. На 1 декември в Перник пък ще се проведе и първата инициатива от проекта – баскетболен фестивал за момичета до 10 години и семинар за родителите на участниците.

Над 120 деца ще тестват уменията си, като те ще са представители на клубовете Миньор 2015, Пирин Благоевград, Рилски спортист, Пирин (Гоце Делчев), Пирин Темков и Яворов (Гоце Делчев). Подобни събития в следващите няколко месеца ще се проведат и в София, Шумен и Бургас.

Ментор на инициативата е бившата националка и състезателка от WNBA Гергана Славчева. В момента тя предава своя опит на момичетата в столичния Славия. Гергана Славчева, чиито изяви в Италия продължават да се помнят, ще води и семинара с родителите на бъдещите баскетболни звезди.

Източник и снимка: БФБ