София ще бъде домакин на още едно важно състезание за подрастващи през 2020 г. Столицата ни ще приеме бъдещите големи звезди на световния баскетбол от 4 до 12 юли за Световното първенство на ФИБА за юноши до 17-годишна възраст.

От 13 до 22 август пък 24 тима от цяла Европа ще се борят за промоция в Дивизия А на европейското първенство за момчета до 16 години. Това ще бъде четвърти подобен форум, който ФИБА Европа поверява на българската федерация по баскетбол в последните 6 години. Решението бе обявено след приключването на заседанието на Борда на ФИБА в Кьолн, в което участва и президента на БФБаскетбол Георги Глушков.

Бяха обявени всички домакини на европейски първенства. Нашите младежи до 20-годишна възраст ще се борят за по-добро от 5-тото място през тази година в Тбилиси от 10 до 19 юли 2020 г. В Орадея ще са мачовете на тима ни до 18-годишна възраст, като двубоите са от 25 юли до 2 август догодина.

Шампионките в Дивизия Б от Косово – момичетата на България, ще се върнат в елита в Шопрон от 8 до 16 август 2020 г. Австрийските градове Оберварт и Гюсинг ще са домакини от 3 до 12 юли на мачовете в Дивизия Б при 18-годишните девойки. Столицата на Босна и Херцеговина Сараево ще приеме битките на 16-годишните момичета в Дивизия Б.

Общо 257 отбора за подрастващи ще участват в натовареното европейско лято догодина. Ще бъдат изиграни 904 мача, които ще бъдат показани в официалните канали на ФИБА.

Заседанието на европейската централа бе уважено от новия президент на ФИБА Аман Нианг и генералния секретар Андреас Заклис. Те отново посочиха приоритетите на световната организация до 2023 г. – даване на повече правомощия на националните федерации, фокус върху женския баскетбол, увеличаването на баскетболното семейство и популяризирането на играта. Увеличен бе и бюджетът на програмата за развитие на баскетбола сред момичетата, в която участва и България. Прието бе да се продължи програмата TIME-OUT за развитие на играчи след приключването на спортните им кариери. Досега по този проект от българска страна са участвали Филип Виденов, Даниела Петева, Гергана Брънзова и Васил Евтимов.

Обърнато бе внимание на създаването на специални панели за развитието на електронното обезпечаване на спорта, развитието на 3х3, иновациите в дигиталните медии и развитието на връзките с феновете.

Източник: БФБ