ФИБА представи най-новата си класация след световното първенство в Китай. В нея мъжкият национален отбор на България се намира на 51-во място в света и на 27-мо в Европа с общо 200.9 точки.

За последно България бе поставена извън Топ 50 през март 2018 г., като към момента отстъпва с четири позиции от предишното издание на класацията. През февруари, след приключване на квалификациите за шампионата на планетата нашите бяха поставени на 47-ма позиция.

Първото място в класацията на ФИБА остава за олимпийските шампиони от САЩ със 786.4 точки. Втори са световните шампиони от Испания със 731.5 точки. С цели 8 места се изкачи Австралия, която е под №3, с общо 673.6 точки. Аржентина изпревари Франция и вече е в Топ 4 с общо 670.5 точки.

Пълната класация можете да видите тук

Междувременно, станаха ясни и отборите, които ще участват в олимпийската квалификация догодина. Това са Ангола, Сенегал, Мексико, Уругвай, Китай, Южна Корея, Хърватия и европейският шампион Словения в добавка към Бразилия, Канада, Чехия, Доминиканската република, Германия, Гърция, Италия, Литва, Нова Зеландия, Полша, Пуерто Рико, Русия, Сърбия, Тунис, Турция и Венецуела.