Една от звездите на Испания Рики Рубио бе повече от емоционален след финала на световното, където триумфира с тима си след 95:75 над Аржентина. Гардът посвети този миг на покойната си майка Тона Вивес, която си отиде от този свят преди три години след дълга битка с рака.

Сигурен съм, че сега ме гледа отгоре”, посочи с пръст към небето Рубио секунди след като вдигна световната титла.

Нямам проблем да го кажа, че обмислях да се оттегля от баскетбола. Майка ми не беше добре преди години, а аз бях далече от дома. 10 000 км. ме деляха от нея, а това ме съсипваше. Не го направих, защото й дадох обещание преди да си отиде. Така, че всичко това е за нея. Имаше много пъти, в които въобще не исках да излизам на терена, но винаги си спомнях за майка ми”, призна със сълзи на очите испанският гард.

Предизвикателството е много лично за мен. Благодарение на саможертвата на майка ми, вече не си поставям граници. Ако полагаш усилия всеки ден, можеш да постигнеш всичко, дори да станеш световен шампион. Това е може би най-ценният ми трофей”, допълва MVP на световното.

Променяш се, съзряваш, но никога не трябва да губиш детето в себе си. Винаги трябва да се връщаш на мястото, откъде си тръгнал. Така винаги ще знаеш къде се намираш и накъде искаш да вървиш”, казва още 28-годишният баскетболист.