Финалистът за Купата на България за изминалия сезон Берое се наложи над младия и амбициозен тим на Академик с 92:84 в Стара Загора. Контролата бе първа за домакините в предсезонната подготовка и втора за гостите от Правец, които по-рано през седмицата премериха сили срещу друг силен състав у нас - Рилски спортист.

НАД ВСИЧКИ ЗА АКАДЕМИК:
Най-резултатен в мача стана звездата на младежкия национален отбор Цветомир Чернокожев. Крилото матира защитата на беройци с 21 точки, към които добави 6 борби. Младокът бе 7/13 (54%) в стрелбата от игра, 4/7 (57%) от тройката и 3/5 (60%) от линията за изпълнение на наказателни удари.

НАД ВСИЧКИ ЗА БЕРОЕ:
Един от най-добрите реализатори в българския баскетбол през последното десетилетие - Иван Лилов, който това лято подписа с Берое, се прибра в съблекалнята втори по резултатност в срещата. Гардът наниза 18 точки (5/6 - 83,3% от игра, 3/3 - 100% от тройката, 5/6 - 83,3% наказателни удари). Лилов се задържа на терена почти 28 минути и през това време сграбчи 5 борби и подаде 3 асистенции.

РОЛЯТА НА КАПИТАНА
Силен мач с екипа на Академик в Стара Загора изнесе и Николай Грозев. Капитанът на "студентите" вкара, колкото Иван Лилов за Берое - 18 точки, при отлични статистически показатели: 6/15 (40%) в стрелбата от игра, 3/7 (43%) от тройката, 3/4 (75%) от линията за изпълнение на наказателни удари. Грозев бе близо до дабъл-дабъл, защото се пребори и за 8 топки в подкошието и освен това, открадна 4 топки в защита.

ОСТАНАЛИТЕ НА АКАДЕМИК
Костадин Лазаров и Николай Иванов отбелязаха по 11 точки всеки за "студентите", с 10 точки се отчете Николай Николов, Николай Михайлов записа 8 точки на сметката си, а Андрей Иванов само 2 за 10 минути, преди да напусне принудително с изкълчен глезен и повече да не стъпи на паркета.

НОВО НАЧАЛО
Деян Карамфилов, който от новия сезон избра фланелката на Берое, след като последните няколко години изкара в Левски, завърши втори по резултатност за домакините с 14 точки (5/7 от игра - 72%, 4/5 от тройката - 90%). Новият американски гард на тима на Любомир Минчев - Реджър Дауъл, също реализира 14 точки (5/9-55%, 2/-50% от тройката, 2/3-67% наказателни удари). Дауъл се отличи с 5 асистенции, но и с 5 откраднати топки.

ОСТАНАЛИТЕ ОТ БЕРОЕ
Другото ново попълнение сред гардовете - Остин Прайс, постави срещу името си 13 точки. Той стреля 5/10 (50%) от игра и 3/6 (50%) от тройката, които гарнира с 3 асистенции. Капитанът Александър Янев и Антъни Уолкър завършиха с по 7 точки в актива.

НА ПОЧИВКАТА
Между първото и второто полувреме, на терена за кратко настъпи напрежение между двата щаба. Провокира го Васил Кифев. Президентът на Берое отказа да предостави на треньорите на Академик статистика с изявите на играчите от Берое за първите 20 минути. Така, "студентите" се озоваха с лист хартия от статистическия протокол, скъсан на половина. Край на конфузната ситуация светкавично сложи Любомир Минчев, който разпореди незабавно на колегата му Георги Давидов да бъде подадена пълната справка.

ЖЕСТ НА ЧОВЕЩИНА
След като Лъчезар Димитров от Академик нарани клепача си в края на мача, именно Васил Кифев бе този, който лично се погрижи младежкия национал да получи първа медицинска помощ, а след това, направи сам всичко възможно момчето да получи адекватни и компетентни грижи и в местната болница. Там раната на гарда бе зашита и той отпътува спокойно за Правец.