Световното първенство ще прикове вниманието на баскетболния свят в следващите две седмици. Шампионатът на планетата стартира след броени часове и ще продължи до 15 септември.

Тази година най-голямото събитие в света на играта с оранжевата топка – световното е под №18 в историята на ФИБА. Домакин на събитието е Китай, като това ще бъде първата такава надпревара от 1967 г. насам, която няма да съвпадне в една година със световното по футбол.

В груповата фаза на шампионата ще участват 32 отбора, разделени в осем групи по четири състава. Всеки от тях ще играе срещу другите, а първите два от всеки поток ще продължат във втората фаза, където отново ще има групи, но този път – четири с по четири отбора. Най-добрите от групите от I до L продължават към 1/4-финалите. 

Новият формат, въведен от ФИБА, предвижда и квалификационни срещи ще има местата от 17-то до 32-ро в крайното класиране, както и от 5-то до 8-мо, като последните ще определят и част от участниците на Олимпиадата през 2020 г. Първите седем отбора на световното ще си осигурят места на Игрите догодина. Елиминациите ще стартират на 10 септември.

Общо 92 мача в 16 дни ще бъдат изиграни на световното. Големият финал на турнира ще бъде на 15 септември от 20.00 ч. Ето и групите от първия етап: