Илияна Георгиева обра овациите на европейското първенство, Дивизия Б за кадетки, което се проведе в София през този месец. Младата българка стана Най-полезна на турнира, а освен това приключи като Реализатор №1 и попадна сред най-добрите по асистенции.

ИЛИЯНА ГЕОРГИЕВА – НАЙ-ПОЛЕЗНА И РЕАЛИЗАТОР №1 НА ЕВРОПЕЙСКОТО

Пред BBALL.BG крилото говори за шампионата, за това какво й струва да играе на високо ниво, за треньорите си, за бъдещето си и за лятото с националния ни отбор при 16-годишните. Ето и какво сподели пред нас една от гордостите на Лъчезар Коцев и бившата състезателка в WNBA Гергана Славчева:

- След края на европейското, кое надделява в теб положителното и отрицателното?

- Положителното нещо, което надделява в мен е, че се раздадохме на макс и направихме добро класиране. Отрицателното нещо е, че не се класирахме в 4-ката, а можехме да го направим.

- Показахте страхотно себераздаване и желание по време на цялото европейско. Кой е виновникът за това?

- Първото нещо, заради което показахме това себераздаване е това, че сме в България и играем пред родна публика. Вторият виновник са треньорите, които неотлъчно ни подкрепяха, напътстваха и вдъхваха кураж в нас.

- Ти лично доволна ли си от представянето на отбора и твоето лично на този шампионат?

- Много съм доволна от представянето на отбора, представихме се много по-добре от миналата година. От моето представяне също съм доволна - оставих си сърцето на игрището.

- Какво не ви достигна на 1/4-финала?

- Малко доза късмет и повече вяра в себе си.

- Стана Най-полезна, Реализатор №1 и попадна в Топ 3 по асистенции. Каква е тайната на страхотната ти форма?

- Много усърдна работа през цялата година и много, много желание.

- Разкажи ни малко повече за себе си… Кога започна да се увличаш по играта и защо?

- Честно казано въобще не съм си мислила, че ще се занимавам с баскетбол. В 3-ти клас моите родители искаха да се запиша да тренирам нещо, защото както се казва - спортът е здраве. Имах няколко приятелки, които тренираха баскетбол и реших да пробвам и аз. Още на първата тренировка много ми хареса този спорт. Треньорката видя нещо в мен и така постепенно с всяка изминала тренировка се увличах повече и повече. Не след дълго време почувствах, че това е моето призвание.

- Кой е първият ти отбор и първият ти треньор?

- Първият ми отбор е Черно море Одесос, а първият ми треньор - Маргарита Гечева.

- Какво ти предстои след европейското и къде ще играеш през новия сезон?

- Първо ми предстои малко почивка след това продължавам новия сезон в Септември.

- За какво си мечтаеш?

- Да се занимавам професионално с баскетбол.

- Пожелай нещо на хората, които обичат баскетбола в България и ви подкрепят толкова много?

- На първо място да са здрави, защото това е най-важно и да не спират да работят усилено за своите мечти. Искам да вмъкна моите благодарности към треньорите ми, които положиха много труд за това, което съм сега.

Снимки: LAP.BG и ФИБА