Запомнете това име!

Алберто Иванов е част от националния отбор на България на колички, който развълнува всички почитатели на играта у нас през това лято. Този тим се превърна в синоним на обич към играта и гордост за страната, която дебютира на европейско.

Алберто е сред най-младите играчи в селекцията на Владимир Искров, но вече е сред тези, които играят в Турция. Как открива любовта към оранжевата топка, какво го води напред и как стига от Бургас до място сред професионалистите в южната ни съседка, разказва самият той пред bball.bg:

- Кой или какво те запали по баскетбола?

- Имаше специален транспорт, който ме водеше на училище. Когато шофьорът, който караше отбора на Бургас, ми каза – “Защо не се запишеш да играеш?”, аз отидох на тренировка. Оттогава се влюбих в баскетбола.

- На колко години започна да тренираш и къде?

- Започнах да играя на 14 години в Бургас.

- Стигнал си до Турция. Колко дълъг е всъщност този път?

- Мога само да кажа, че този път още не е свършил.

- Разкажи ни малко повече за начина, по който се случват нещата в Турция…

- Там е доста професионално. Винаги изискват да даваш 100% от себе си. Също така и имам нормативи, които трябва да ги изпълня през сезона. Тренирам всеки ден по два пъти, а всяка събота имаме мач.

- Ти си сред най-младите в националния отбор на колички. Какво значи да си част от тим, който вдъхновява всички и е гордост за България?

- Много съм горд от това, че мога да играя за отбора на България и се стремя да ставам по-добър, за да мога да помагам на тима ни.

- Най-трудният ти момент досега…

- Когато бях малък, ме беше страх да падам от количката. Ръцете ми ставаха в рани от интензивното бутане. Няколко пъти си помислих да се откажа, но си казах “Стегни се, ти го можеш”.

- А най-сладкият…

- Първата ни официална победа с отбора на България.

- За какво мечтаеш?

- Този спорт да се разрасне в България и някой ден да се върна да играя в нашето първенство.

Повече за Алберто, можете да научите и от следното видео: