Поклонението пред паметта на легендата на българския баскетбол Пенка Стоянова ще бъде в неделя (18 август). Всички, желаещи да се простят с голямата наша баскетболистка, могат да го направят в зала "Строител" в Пловдив от 10.00 до 13.00 ч.

Днес, голямата Пенка Стоянова напусна този свят след дълго и тежко заболяване в Пловдив.

Тя остави неизлечима следа в българския женски баскетбол. Изигра близо 600 мача с националния екип и бе част от отборите, постигнали най-големите успехи на страната ни - сребърен медал от Олимпийските игри в Москва 1980 г. и бронзов от Игрите в Монреал.

Лидерските й качества, непримиримостта й на терена и точната й ръка й са известни по цял свят, като й носят три пъти избор в Идеалния отбор на Европа. Носителка е и на сребърен медал от европейското първенство за жени във Варна през 1972 г., а също – на бронзово отличие от шампионата на Стария континент в Клермон Феран през 1976 г. С любимия си "Марица" играе два финала за Купа "Лиляна Ронкети".

След като приключи баскетболната си кариера не остава далече от любимия си спорт, като до края на живота си никога не пропуска да ободри, насърчи, поздрави, или даде съвет на наследничките си на терена.

Поклон пред светлата й памет!

Източник: БФБ