С минута мълчание в памет на великата Пенка Стоянова ще започне днешният втори мач на националния ни отбор за момичета до 16-годишна възраст от европейското първенство в София – срещу Холандия. Това обявиха от родната федерация по баскетбол.

Избираната три пъти в отбора на Европа Пенка Стоянова ни напусна днес, след дълго боледуване. Нейните успехи и заслуги за играта у нас са неизброими, като върхът са бронзовият медал от Олимпийските игри в Монреал през 1976 г. и сребърният от Игрите в Москва през 1980 г.

На почивката на двубоя с холандките феновете ще могат да поздравят лично и да видят купата, която националният ни отбор за жени до 20-годишна възраст спечели на европейското първенство за тази възраст в Косово. Тимът ни, воден от Таня Гатева и Албена Бачкова ще използва случая да надъха допълнително селекцията ни до 16 години, която е водена от треньорския тандем Лъчезар Коцев и бившата състезателка от WNBA с екипите на Лос Анджелис Спаркс, Финикс Меркюри и Портланд Гергана Славчева.

Преди ден кадетките показаха характер и се бориха до последно, за да извоюват победа на старта на европейското в София, след като повалиха коравия отбор на Украйна с 67:63. Днес от 18.15 ч. им предстои нова тежка битка, този път срещу холандките, които снощи изнесоха лекция на Северна Македония след 101:24. Така на паркета в зала “Универсиада” след броени часове ще излязат първите два отбора в група Д, които са без загуба до момента.