Мачът не е свършил, докато часовникът не покаже нула”, казва една от легендите в НБА Пол Пиърс. Този урок явно отлично е научил националът ни 16 г. Константин Костадинов, който върна България на пътя на успеха на европейското, Дивизия Б в Подгорица след 79:77 в драма срещу Румъния.

Крилото, което се учи на тънкостите в школата на испанския гранд Реал Мадрид, се превърна в герой за кадетите. Константин Костадинов не трепна в самия край на срещата и приключи с общо 19 точки, които допълни с 16 борби, за да оформи втори пореден и общо четвърти дабъл-дабъл. При стрелбата си той бе 7/9 за две точки и 5/6 от линията за изпълнение на наказателни удари плюс 6 асистенции, 2 откраднати топки и 1 чадър.

Най-добрият си мач на европейското изигра Димитър Евгениев. Крилото на Черно море Тича поведе колоната на реализаторите за България с 21 точки, които гарнира с 6 борби и 3 асистенции, като бе 8/14 от средно разстояние.

Още една рожба на варненската школа се представи отлично днес. Любомир Керемедчиев отбеляза 20 точки, а в добавка гардът допълни сметката си с 4 борби и 4 асистенции, като намери място сред най-добрите за селекцията ни за пети пореден път.

След равностойни първи минути, нашите овладяха инициативата през втората част след серия от 14-4, дело на Константин Костадинов, Любомир Керемедчиев и Димитър Евгениев. Така “лъвчетата” излязоха напред след 20 минути игра след 41:32.

 

След паузата румънците си вдигнаха на щурм и след като намаляваха пасива си до 1 точка на няколко пъти, в крайна сметка 1.12 мин. преди края стигнаха до равенство за 74:74. То се запази почти до края, но 0.3 секунди преди сирената Константин Костадинов попари румънците с кош, оформил крайното 79:77.

Утре (16 август) от 14.45 ч. националите до 16 г. ще излязат срещу победителя от Чехия/Белгия за 5-то място в крайното класиране на европейското.

СТАТИСТИКА ОТ БЪЛГАРИЯ 16 – РУМЪНИЯ 16

Вижте пълен запис на двубоя: