Рилски спортист също работи усилено по селекцията за новия сезон. Самоковци обявиха привличането на първото си ново попълнение за 2019/2020 и това е Тихомир Желев. За 193-сантиметровия варненец това ще бъде трети отбор в кариерата му.

 

Радвам се, че успяхме да привлечем добър и опитен играч като Тихомир. Той е един от най-добрите стрелци от тройката последните години в първенството, което в модерния баскетбол е голям плюс за всеки отбор. Но не се лимитира само до това. Присъствието му ще се отрази във всички фази на играта ни. Смятам, че може да помогне доста на Рилски и да е един от водещите играчи и лидери в отбора”, заяви пред bball.bg треньорът на самоковци Людмил Хаджисотиров, който и през новия сезон ще разчита на Йордан Бозов, Златин Георгиев, Евгени Хаджирусев и Мирослав Васов. 

Тихомир Желев е роден е на 24 септември 1990 г. във Варна. Играта с оранжевата топка го увлича още като ученик, в школата на БК Варна под зоркия поглед на треньора Димитър Керемедчиев.

 

След това продължава да се развива в люпилнята за таланти на Черно море, където работи с наставници като Борис Борисов, Емил Борисов и Петко Делев. Преминава през всички формации на варненци при подрастващите, за да дебютира в мъжкия отбор през 2008/2009 и да достигне до финал в мъжкия ни елит. На сметката си има още и бронзови медали от турнира за Купата на България през 2010 г. в Ямбол и през 2012 г. в Самоков.

През лятото на 2013 г. гардът подписва с Берое, чийто екип носи през последните шест години и бе негов капитан. Със старозагорци Тихомир Желев има Купата на България, трофея в Балканската лига и финал в НБЛ през 2017 г. Същата година става носител и на Суперкупата на страната.

През 2018/2019 Тихомир Желев игра финал в турнира за Купата с Берое, достигна до Финалната четворка в Балканската лига и приключи с бронзов медал от НБЛ, като реализира средно по 9.8 точки, 3.1 борби и 3.1 асистенции в общо 48 срещи.