Днес (18.07) още една голяма фигура, белязала историята на българския баскетбол, се пренесе в небесното царство. На 85-годишна възраст ни напусна Цвятко Барчовски.

Цвятко Барчовски е роден на 28 март 1934 г. в София. Играе баскетбол от 1951 до 1968 г. Една от най-ярките фигури и в редиците на ЦДНА и Славия на клубно ниво през 50-те и 60-те години на миналия век. Носи екипа на националния отбор от 1953 до 1968 г.

Лидер на националния тим, който стига до историческото 5-то място на олимпийските игри в Мелбърн през 1956 г. Световен студентски шампион от Париж през 1957 г. Там, освен златото, печели и престижната награда за най-добър играч на турнира. През 1959 г. става седми в света на шампионата на планетата в Бразилия.

Стожер на държавния ни тим, който през същата 1957-ма България става европейски вицешампион от първенството на Стария континент в София. Капитан на „лъвовете“, които печелят бронзовите медали от европейското в Белград през 1961 г. Любопитна подробност е, че във финала срещу Франция легендата Веселин Темков му поверява и своите функции на старши-треньор.

Избиран многократно в Идеалния отбор на Европа и на света. С над 300 изиграни мача за България в кариерата си. Има две висши образования – на икономист и на треньор по баскетбол.

Първата титла на България Цвятко Барчовски печели с Ударник (по-късно този клуб е преименуван на Славия) през 1953 г. Избран е в Идеалния отбор на родния баскетбол (1950-1959) в анкетата по повод 80-годишнината на този спорт у нас.

Когато окачва кецовете на пирона, Барчовски отваря нова страница, която белязва още по-ярко с уникалния си почерк и характер. Той си извоюва статута на един от най-добрите български треньори и дълги години води ЦСКА и мъжкия национален отбор.

Извежда “армейците” до титлата на България през 1977 г., както и до четири купи на страната: 1973, 1974, 1977 и 1978 г. Барчовски има и титла като треньор начело на женския Кремиковци, с който детронира славния тим на Левски Спартак през 1989 г.

Треньорският си път приключва през 90-те години на миналия век, когато води Химик Видин в едни от най-светлите времена за местния баскетбол.

Цвятко Барчовски е женен за изключителната и неповторима прима на българския баскетбол Ваня Войнова, която си отива от този свят през 1993 г. Двамата играят за Славия и за националния отбор с един и същ номер – 11.

Двамата имат син и дъщеря – Росен и Ивета, които смело избират пътя на родителите си под двата коша и дълги години защитават с чест и достойнство тежестта на фамилията. Ивета и Росен продължават дирята на родителите си в националния отбор, впоследствие Росен носи и тежката корона на фамилията на баща си и като треньор, вървейки по неговите стъпки и като дългогодишен наставник на ЦСКА, и начело на мъжкия национален отбор.

Последна почит пред паметта на големия баскетболист и треньор може да отдадете в събота (20 юли), от 13:30 часа в църквата на Централните софийски гробища. Тленните останки на Цвятко Барчовски ще бъдат положени в семейния гроб, редом до тези на съпругата му - великата Ваня Войнова, напуснала внезапно този свят преди цели 26 години.

Екипът на BBALL.bg изказва искрени съболезнования на семейството!