След повече от 15 години в мъжкия баскетбол, 10 от тях посветени на професионална кариера зад граница, Христо Николов се впуска в ново предизвикателство. Макар и вече не на терена, бившият капитан на националния отбор избра най-подходящия начин да остане близо до любимата игра.

Николов влиза като партньор в единствената българска спортна агенция, която се занимава с трансфери и мениджмънт на професионални баскетболисти - „Дифенс Спортс“. Там крилото, което бе в шампионския състав на Левски в НБЛ през сезон 2017/2018, ще бъде съдружник с адвокат Александър Щерионов и с Антонио Илиев. Николов ще изпълнява ролята на консултант.

„Запознат съм с дейността на Антонио и адвокат Щерионов още от началото на миналата година, когато те създадоха „Дифенс Консултинг“, чийто фокус бе спортния мениджмънт и бизнес консултациите. С Антонио се познаваме още от юношеските му години в ЦСКА, а с адвокат Щерионов имаме, както приятелски, така и професионални взаимоотношения. Още в началото на този проект обсъждахме как точно да бъде развит баскетболния мениджмънт в България. Двамата подходиха изключително професионално към разработването на този бизнес“, коментира Христо Николов, чийто път към мъжкия баскетбол започна в началото на новото хилядолетие с екипа на ЦСКА.

Антонио Илиев пртежава мениджърски лиценз на ФИБА и е единствения българин с подобна квалификация. Заедно с адвокат Александър Щерионов, той вече има близо 30 осъществени трансфера в България, Швейцария, Испания, Близкия изток и др.

„За мен е от първостепенно значение че Антонио и адвокат Щерионов се борят за правата и интересите на клиентите си. Този професионализъм ме спечели и когато ми предложиха да се включа в развитието на следващия етап от бизнес плана им - отделянето на спортния мениджмънт от консултантската дейност на „Дифенс Консултинг“ и създаването на агенцията „Дифенс Спортс“, за мен решнието бе лесно“, допълва Гларуса.

„Моделът на агенцията ни е правилен, опитът и знанията, които имаме натрупани, благодарение на годините, прекарани на терена - какво иска един играч, какво му трябва и къде са практическите трудности и перипетии, подкрепени от юридически знания и внимателно и задълбочено проучване на договорните взаимоотношения, между клуб и играч – в това е ключът към успеха. Спортистите имаме нужда от правилно менажиране на таланта ни, от хора които да бранят интересите ни, да ни предоставят най-добрите възможности и да се намесват, когато с нас някой не се отнася подобаващо. Това е и целта на „Дифенс Спортс“. Искаме да предоставим на клиентите си спокойствието, което им е необходимо, за да се съсредоточат върху спорта, за останалото ще се погрижим ние“, казва още Христо Николов, който освен на ЦСКА, в кариерата си защитава цветовете на Лукойл Академик, румънските Стяуа и Тимишоара, Олимпия Любляна в Словения, Солнок в Унгария, Остров в Полша, По-Ортез във Франция и т.н.