Последната година е доста успешна за Божидар Аврамов. Гардът стана шампион с Левски Лукойл, както и носител на Суперкупата и Купата на България. И в трите надпревари варненецът прибра награди за Най-полезен играч. С националния отбор на страната ни пък участва в световните квалификации.

BBALL.BG се свърза с Божидар Аврамов, за да разкаже малко повече за завършилия наскоро турнир за Купата, за родния шампионат и за представителния ни отбор. Ето и какво ни сподели той:

- Как се чувстваш като носител на Купата? Не печелиш този трофей за първи път, но все пак тази година за първи път с Левски…

- За последно я спечелих през 2013 г. Мина доста време и се радвам, че успяхме да победим на финала и да върнем Купата там, където й е мястото.

 - Как прие ръководството тази Купа?

- Всички бяха много доволни, което е нормално. Мисля, че свършихме доста добра работа. Доста добре се подготвихме. Радвам се, че успяхме да зарадваме и ръководството.

-  На финала в Панагюрище излезе с №10. Защо се реши на тази промяна?

 - Като цяло за мен не е голяма промяна. Преди време съм играл с този номер в Лукойл, както и преди няколко години в националния отбор. Това си ми е любимият номер. Просто имах възможност да играя с него и се надявах да спечелим, което и се случи.

- За по-малко от година стана MVP на плейофите в НБЛ, на Суперкупата и на Купата на България. Наградите изглежда те следват напоследък…

 - Тези награди за мен са плод на доста работа през последните години. Те не са само мои, а на всички, които ми помогнаха да се върна обратно на терена и да играя баскетбол след контузията, за което много благодаря. Просто гледам да давам всичко от себе си. Така, както аз взех тези награди, можеше да бъде и някой друг. Пожелавам го на всеки един баскетболист, но това са индивидуални награди. Гледам много-много да не мисля за тях и да се насоча към отборните, които са доста по-важни.

- Спомена контузията и дългото отсъствие, как един спортист, преминал през това, стига до требъл за по-малко от година и какво значи за теб?

- За мен значи, че работя по правилния начин след контузията. Стараем се много през последната година, въпреки че имаме и доста спадове като игра. Въпреки всичко, в най-важните моменти моменти отборът се мобилизира и успява да покаже истинското си лице. Това значи, че и като отбор вървим в правилната насока.

- В турнира за Купата отстранихте доста силни отбори като Балкан, Академик Бултекс 99, Берое. С какви впечатления остана от турнира като цяло?

- Доста трудно беше за нас, особено на 1/4-финалите, където Балкан ни поведе с голяма разлика в първия мач, все пак успяхме да се върнем и загубихме само с 1 точка. В Ботевград, в една доста тежка атмосфера успяхме да победим доста категорично. След това не ни беше лесно и срещу Академик. Няколко минути преди края на втория двубой от полуфиналите те имаха аванс от 15 точки, но успяхме да останем солидни в мача и да се класираме на финал, където се повториха някои от предишните сценарии - или повеждаме с много и съперникът се връща, или падаме с много и се връщаме.

Със сигурност тези отбори са доста качествени като селекции и занапред ще ни бъде доста трудно. Турнирът в този формат е доста по-интересен, според мен. Както във всеки един такъв турнир, всеки може да победи всеки и това се видя. Много се радвам, че след всичките спадове успяхме да победим и да спечелим Купата.

- Стартира третият етап в НБЛ. Какви са очакванията ти?

- Надявам се да не допускаме загуби. Със сигурност ще ни е много трудно да запазим първото място и да си гарантираме домакинско предимство за плейофите. Смятам, че ако играем нашата игра, няма да имаме големи проблеми.

- Няма как да не засегнем и темата за националния отбор. Положителното или отрицателното остава в теб след световните квалификации?

- Аз се включих малко по-късно в този цикъл от квалификации, но като цяло с тези момчета в националния отбор се старах да дам всичко от себе си. След последния игрови прозорец доста негативизъм се изля върху нас. Мисля, че хората трябва да гледат позитивно. Има моменти, в които може да играеш много добре, но и такива, в които не се случват нещата. В последния прозорец резултатите ни като разлики може би не са толкова реални, тъй като ни липсваха основни играчи. Със сигурност, нещата с тях щяха да изглеждат доста по-добре. Разбира се, не искам това звучи като оправдание, тъй като за тези разлики сме си виновни ние. Пак казвам, хората трябва да подхождат позитивно към нас, а не да ни сочат с пръст и да ни критикуват. След няколко месеца, когато започнат квалификациите за европейско, тези хора трябва да бъдат с нас, да ни подкрепят и да бъдат в залата, за да може и ние да успеем да ги зарадваме.