Днешният 5 януари е по-специален, тъй като за него в Ямбол може да се вдигнат не една и две наздравици. Това е така, защото своя 60-годишен юбилей празнува легендата на играта с оранжевата топка в Града край река Тунджа Иван Чолаков.

Специалистът, който е отдал почти целия си живот на баскетбола, е пример за това как успехите да бъдат постигнати. Най-големият му триумф като наставник е шампионската титла на ямболии през 2002 г. “Златният” тим на Ямболгаз пък се събра преди няколко години по време на Мача на звездите, за да си припомни славните времена.

Като треньор на Ямбол Иван Чолаков може да се похвали още със сребро през 2001 г., с три бронзови медала от първенството (2003, 2011 и 2012 г.), както и с три бронзови отличия от турнира за Купата на България (2000, 2001 и 2002 г.). След кратка почивка, Иван Чолаков се завърна през есента на 2017 г. начело на ямболии, които отново води в родния шампионат и в турнира за Купата на България.

Иван Чолаков отдава от енергията си и на различните формации на националния ни отбор, като извежда националите до 20 г. до европейската титла на шампионата на Стария континент, Дивизия Б през 2005 г. във Варна.

Екипът на bball.bg желае на легендата на ямболския баскетбол най-вече здраве, а останалото оставяме той да си намисли, ние пък сме убедени, че ще му сбъдне!!!

Как се чувства Иван Чолаков на 60 години, разберете от самия него:

Снимки: LAP.BG и НБЛ