Септемврийският квалификационен прозорец на ФИБА приключи за България. Равносметката е: историческа победа над Франция и загуба от Русия със 73:77. Загуба, която, обаче, бе повече от достойна и която даде сериозна заявка, че българския баскетбол го чакат далеч по-светли дни.

Провокиран от представянето на нашите срещу Сборная в мача в Химки, в който домакините се радваха и на подкрепата на реферите в ключовите моменти, бившият селекционер на България и настоящ спортен директор на Рилски спортист, Росен Барчовски, призова за оптимизъм в личния си профил в социалната мрежа Фейсбук и опроверга с факти критиците на родния спорт. Ето какво написа той:

По едно и също време сме домакини на световни първенства по волейбол, художествена гимнастика и гребане. И се представяме повече от достойно. В същото време бием на футбол добри отбори, като Словения и Норвегия. На баскетбол бием Франция и стоим като равни в Русия. Телевизиите не могат да смогнат с директните предавания. А има над 15 спортни тв канала. Излъчват се директно по 7 мача от "А"групата по футбол. Залите на световните първенства и квалификации у нас са пълни с по над 3 хил човека. Стотици хиляди треперят за Григор, Кубрат, Мирела. Но спортът ни бил умрял. Хайде, стига, не се ли уморихте от негативизъм?!“.