Днес (16 септември) от 18:00 часа България гостува на Русия във втория си мач в Група К от квалификациите за Световното първенство в Китай догодина. Националите ни пристигнаха в Москва вчера следобяд, и въпреки емоциите от историческата победа пред родна публика над Франция отпреди три дни, сега е време за ново предизвикателство.

Но преди това - поглед назад към историята.

За последно България и Русия се срещат в официален двубой от календара на ФИБА на 4 септември 2011 г. Тогава двата тима попадат в Група Д на последното европейско първенство, в което националният ни тим взе участие. Шампионатът пък приключва за съперника ни с бронзов медал.

„Лъвовете“, все още под ръководството на Росен Барчовски, губят от Сборная, в чийто редици са Андрей Кириленко, Виктор Хряпа, Виталий Фридзон, Тимофей Мозгов, Алексей Швед, Сергей Моня, Андрей Воронцевич, със 77:89 (18:23, 20:19, 21:25, 18:22).

Трима от селекцията от тогава ще излязат на паркета срещу Русия и днес. Това са капитанът Павел Маринов (4 точки), Божидар Аврамов (2 точки) и Александър Янев.

Четирима пък са тези, които присъстват и тогава, и сега, в тимовия лист на руснаците - Алексей Швед, Виталий Фридзон, Дмитри Хвостов и Семьон Антонов. Преди 7 години Швед бележи 7, а Фридзон - 13 точки.

Любопитен факт е, че по онова време селекционер на Русия е настоящият клубен треньор на Александър Везенков в гръцкия гранд Олимапиакос – Дейвид Блат, който бе начело в периода 2006-2012.

От онзи 4 септември насам, докато България липсва изцяло от международни форуми, Сборная играе на 4 европейски първенства (на последното в Турция през 2017-та завършва на 4-то място), както и на Олимпийски игри през 2012 г. в Лондон, откъдето си тръгва с бронз.