В залата в Стара Загора един глас определено ще се чува в следващите месеци. Той ще принадлежи на новият център на Берое Далин Бачински, който старозагорци представиха наскоро.

Силата на гласа на 213-сантиметровия баскетболист определено е сериозна, а за нея си спомнят дори бившите му съотборници от Торонто в Лятната лига на НБА през 2015 г. като гардът Дейлън Райт, който заедно с Бачински, учи в университета в Юта.

Понякога трябваше да го карам да сяда от другата страна на пейката, за да не крещи на ухото ми”, казва с усмивка Избор №20 на Раптърс в драфта на НБА отпреди три години.

Невинаги обаче е било така. 27-годишният Бачински израства в канадския град Калгари. По-големият му брат Джордан, който също е отдаден на играта, го помни като тихо хлапе, но това се променя след като през 2010 г. заминава за Хърватия, където прекарва две години. Прибирайки се у дома, Бачински избира университета в Юта, а близките му са поразени как тихото момче се е променило.

Преди мисията като мормон бях доста срамежлив. Дори бих казал несигурен в себе си. На терена се фокусирах и правих това, което се изискваше от мен. Но това ме промени. Срещах случайни хора на улицата и малко по малко се научих да говоря с тях. Научих се да ги разбирам”, разказва Далин Бачински.

Определено в онзи период нещата се промениха доста. Исках съотборниците ми да се чувстват уверени, че имат подкрепа. Мисля, че всеки човек се чувства по-добре, когато има някой зад гърба си”, допълва канадецът, чийто глас остава в съзнанието и на Терънс Рос.

Шампионът в конкурса по забивки в НБА от 2013 г. не попада в ростера на Торонто за Лятната лига преди три години, но подкрепя съотборниците си от пейката. Крилото на Орландо обаче не помни по-шумен човек от Бачински и смята, че някой ден от него ще излезе страхотен треньор.

Обичам баскетбола и това, на което учи децата. Хубаво е, че и възрастните могат да научат много от него. Харесва ми чрез него да научавам нови неща. Със съпругата ми се стараем да опознаваме културата на всяка една страна, която посещаваме. Що се отнася до гласа ми, силата на белите ми дробове го кара да звучи по-високо. Искам да съм полезен колкото се може повече както на терена, така и извън него”, споделя бившият вече играч на участника в британската лига Уорчестър, който съвсем скоро ще радва феновете в Стара Загора.

БЕРОЕ СЕ СДОБИ С КАНАДСКИ ЦЕНТЪР (ВИДЕО)