Броени часове, след като BBALL.bg пръв информира, че Асен Николов вече не е треньор на безспорно най-приятната изненада в мъжкия ни баскетбол през изминалия сезон - Академик Бултекс 99, вече е ясно и името на неговия заместник.

Той се казва Дарко Костич. Сърбин е, на 39 години, като освен сръбски, има и гръцки паспорт. Костич идва от първодивизионния ОКК Београд в западната ни съседка.

Последният сезон обаче е катастрофален и за отбора, и за него. Тимът завършва на 12-то място от 14-те клуба в сръбския елит. При това, преди в надпреварата да се присъединят Цървена звезда, Партизан, ФМП и Мега.

Костич има изключително малък опит като треньор. През сезон 2015/2016 той влиза като помощник в щаба на легендарния сръбски специалист Влада Джурович в ОКК Београд, а година по-късно го сменя и начело на състава, преди да сдаде поста преди няколко месеца.

Историята на родения на 30-ти септември 1978 г. Дарко Костич е доста любопитна. Той е бивш баскетболист. Носи екипа на белгийския Окапи (1998-1999, 2000-2001), на германския Улм (1999/2000), на словашките Чемосвит (2003/2004) и Лученец (2004/2005). Играта го отвежда чак до далечен Еквадор в Латинска Америка, където защитава цветовете на Салесианос Гуауакил.

Гърция е ключовата дестинация за новия наставник на Академик Бултекс 99, който е известен в южната ни съседка под името...Дарко Ралис. Именно с фамилията Ралис 180-сантиметровия гард се състезава в продължение на няколко години във втородивизионните Лефкада, Лакгада, Холаргос и Левадия. Окачва кецовете на пирона след края на сезон 2014/2015.

Същевременно, ръководството на Академик Бултекс 99 обяви, че и занапред Асен Николов ще остане на работа в клуба, но вече като главен мениджър.

Така, макар и доста по-млад от тях, той тръгва по стъпките на други двама доайени в българския баскетбол – Росен Барчовски и Иван Чолаков, които в определен период от кариерата си бяха повишени от старши-треньори, в главни мениджъри, съответно в Рилски спортист (Барчовски), и в Ямбол (Чолаков). Интересното е, че и Барчовски, и Чолаков получиха новата си длъжност след сезони, в които донесоха трофеи на своите клубове – в Самоков дочакаха първата си купа на България, а в Ямбол – историческа първа титла (и досега единствена).

Трансферът на сръбския треньор в Пловдив идва в момент, в който от клуба само преди два месеца обявиха, че в края на НБЛ им се е налагало дори да взимат заеми, за да издържат до края на сезона. Пристигането на Дарко Костич в Академик Бултекс 99 обаче явно е свързано и с надеждата състоянието на клуба да се стабилизира с привличането на инвеститори от родината на младия и талантлив специалист.