Преминал през отбори като Вашингтон и Детройт в НБА, Ян Весели е сред звездите в Евролигата и присъствието му на Финалната четворка, която стартира утре в Белград, е предпоставка за големи неща. Всъщност, 28-годишният баскетболист на Фенербахче се чувства доста комфортно в сръбската столица, тъй като животът и кариерата му са пряко свързани с този град.

Чехът от Белград

Белград има запазено място в сърцето ми, тъй като в този град стартирах кариерата си. Жена ми също е родена там и имам много приятели”, казва тежкото крило на Фенербахче, който ще има сериозна подкрепа от трибуните в “Комбанк Арена”. След година в Геоплин Слован Ян Весели се озовава в Партизан през 2008 г., а 24 месеца по-късно с него достига до Финалната четворка в Париж. Освен това, той е избран от ФИБА за Най-добър млад играч в Европа през 2010 г.

Всичко е в езиците

Макар че не споделя точно как, но Ян вече знае и турски. Оказва се, че Избор №6 в драфта на НБА на Уизърдс от 2011 г. научава всички езици в държавите, в които играе – чешки, словенски, сръбски и английски. Годините, прекарани в Белград и близостта със съпругата му го правят ценител на сръбската култура и на местната музика.

Планът

Роденият в Острава баскетболист все още не мисли за края на кариерата си, но знае със сигурност, че би искал да я приключи в Белград – градът, който му е дал старт в играта. Бих искал да сложа край в Партизан. Искам да извадят в моя чест №24 от употреба”, убеден е Весели.

Вдъхновение

Фамилията на шампиона в Евролигата с Фенербахче от миналия сезон е повод за творчество от страна на феновете на Партизан. И на сръбски, и на чешки, тя означава “весел”, което ражда следните два забавни слогана – “Когато Ян играе, ние сме весели” и “Всички сме весели, само когато Ян се забавлява”.

Вижте го в действие: