Луиджи Датоме е един от играчите на европейското първенство, чието представяне ще бъде следено под лупа в следващите дни. Шампионът в Евролигата с Фенeрбахче повежда своята Италия по пътя към медалите, а според него най-правилната стратегия за това е силната игра в защита.

Капитанът на “адзурите” говори пред Eurohoops за собствените си отговорности и затова как отборът му се справя без Данило Галинари, който получи фрактура на ръката след като удари съперник от Холандия в лицето по време на контрола преди няколко седмици.

Сигурен съм, че ще бъдем най-концентрирани в защита. Ние отделяме доста време за това по време на тренировките. При нападенията се стараем да движим повече топката, но знаем, че всичко започва от защитата”, заяви Луиджи Датоме, за който това ще бъде четвърто участие на европейско с италианците.

Тази философия на селекционера Еторе Месина явно действа, защото по време на подготовката си Италия допусна средно по 65 точки на мач срещу 79 на европейското през 2015 г., включително и фаталните 95 в 1/4-финала срещу Литва.

Определено имаме напредък в тази посока, но всяка година е различна и всеки турнир е различен. В отбора има много нови момчета. Но ние наистина играем добре в защита. Сега трябва да останем уверени в себе си и да покажем какво можем на терена”, допълва 29-годишният баскетболист.

Липсата на Данило Галинари не се приема като огромна драма на Апенините. Въпреки че са разочаровани, че той няма да е с тях, от лагера на италианците продължават да работят по задачите си за европейското.

Яд ни е, но Гало просто се контузи. Приемаме го така. Сега всеки работи, за да изпълнява указанията на треньора. Фокусирани сме и се надяваме да започнем с победа участието си на европейското”, споделя Луиджи Датоме.

Сигурен съм, че съм в състояние да бъда един от най-важните играчи за моя отбор. Като капитан имам повече отговорности, но мога да се справя по-добре отколкото в подготовката. Все още имам много какво да дам”, коментира MVP на финалите в турското първенство през 2016 г.