Една от големите звезди на Испания Пау Гасол ще стартира европейското първенство като играчa с най-много мачове на шампионати на Стария континент. 213-сантиметровото тежко крило има 50 срещи на подобни форуми, а след него се нареждат Янис Бурусис с 46 двубоя и съотборникът му Хуан Карлос Наваро с 44.

Ден преди старта на Евробаскет 2017 MVP на предишното първенство във Франция и Германия отговори на въпросите на феновете, изпратени му чрез социалната мрежа Twitter. Ето и какви са очакванията на Пау Гасол за предстоящото европейско:

- Кой е най-трудният Ви съперник в групата?

- Ще видим. Изглежда, може би Хърватия, заради индивидуалния потенциал на играчите и заради това, че на предишните първенства ни затрудняваха много. Аз обаче винаги съм казвал, че най-труден е следващият съперник. Така, че това е Черна гора и ние трябва да мислим само за тях сега.

- Кой играч може да бъде изненадата на европейското?

- Без да съм напълно запознат все още с всички, ще заложа на свой съотборник. Мисля, че Хуан Хернангомес може да впечатли доста хора с потенциала си, за който може да се говори много. Със сигурност ще ни помогне.

- Каква е тайната да си толкова добър на 37 години?

- Не знам дали е тайна или не. Бих казал работна етика, дисциплина, отговорност, загриженост и работа в екип. Разбира се, трябва да обичате от цялото си сърце това, което правите. Може би по-малко от всичко това. По-скоро смятам, че това е комбинация, която би помогнала на всеки да върви по-нагоре.

- Кои са твоите фаворити за Евробаскет 2017?

- Следя отборите доста внимателно и по тази причина бих казал Сърбия, Литва и Франция. Разбира се, винаги има един отбор, който изненадва останалите и на всеки шампионат той е различен. Опитва се да побеждава дори големите, което е хубаво. Надявам се и ние да сме в битката за златото след няколко седмици.

- Какво е състоянието на Испания след като остана без основни фигури?

- По една или друга причина доста баскетболисти от предишното европейско сега не са в състава. Най-големият удар за нас бе контузията на Серхио Люл, но ние ще се опитаме да компенсираме липсата му. Имаме силни играчи, които играят на високо ниво и се надявам да покажат какво могат, за да защитим трофея си.