Бившият консултант на мъжкия ни национален отбор и легенда в световния баскетбол Светислав Пешич не остана безразличен към някои от интересните въпроси около Евробаскет 2017. 67-годишният специалист говори за неучастието на някои от големите звезди на Стария континент на шампионата, както и за очакванията си предстоящото европейско, което стартира на 31 август.

Причините, поради които някои играчи не искат да играят на европейски първенства са много. Някои от тях са обективни, като контузии, а други субективни. Просто погледнете последните няколко шампионата. Все повече баскетболисти не се включват в тях и ще ви кажа защо. Много лесно би било, ако Евробаскет се провеждаше през юни или юли. Това ще ги направи по-интересни, защото и играчите ще бъдат по-мотивирани да се включат, дори и тези от НБА”, сподели пред Sportklub Светислав Пешич.

Трудно е да не сте с клубния си отбор до 18 септември. Някои играчи имат гарантирани договори, но други трябва тепърва да се борят за статута си. Какво ще стане, ако се присъединиш към клуба си седмица преди старта на местното първенство? Това е нещо, за което хората не говорят много, но създава сериозни проблеми. Вярно е, че сезонът е дълъг, но може би 15-20% от състезателите го завършват през първата половина на юни. Повечето от тях свършват по-рано. Това дава на доста от тях време за почивка. Хубаво би било клубовете и агентите да видят играчите преди сезона и точно това може да даде Евробаскет, ако е по-рано през лятото. Очаквам ФИБА да промени това за следващия шампионат на Стария континент”, казва още бившият селекционер на славния тим на бивша Югославия, триумфирал със световната титла при мъжете през 2002 г. в Индианаполис.

Отсъствието на големите Милош Теодосич и Никола Йокич е проблем за Сърбия, но това се е случвало и в миналото. Смятам, че някои от другите момчета трябва да поемат отговорност като Богдан Богданович, който направи силен сезон и показа, че може да печели на наистина високо ниво. Не е изненада и договорът му в НБА. Той не се страхуваше да води, още докато беше в Партизан. Богдан е човек, който може да носи тежестта на победите и загубите”, допълва Светислав Пешич.

Не мисля, че Испания е най-големият фаворит за спечелване на европейската титла. Уважавам ги, те имат качествени играчи, но на последните няколко големи форума те не са толкова убедителни. Започват бавно и след това увеличават оборотите. Успяват да превключат на по-висока скорост заради индивидуалните качества на братята Гасол, но това е рисков подход и не може да продължи вечно. Все пак мисля, че Испания и Сърбия ще се борят за златото. След това идва Литва заради тяхната защита и постоянство. Не мисля, че Франция може да спечели медал, въпреки че има силни играчи, както и Турция, въпреки че те са домакини”, коментира Светислав Пешич.

Хърватия е отбор, който даде сериозна заявка след като победи Италия в предквалификацията за Олимпиадата в Рио през 2016 г. Те наистина са мотивирани да направят нещо голямо, а и имат и Дарио Шарич и Боян Богданович. Гърция също не бива да бъде подценявана. Някои от най-добрите играчи, които познавам, са родени там. Черна гора пък разполага с баскетболисти като Никола Вучевич, Тайрис Райс и Боян Дублевич. Сигурен съм, че там ще се подготвят добре”, заяви бившият наставник на Барселона.