Докато лекува контузия, заради която отпадна от сметките на Любомир Минчев и държавния тим, един от най-добрите български баскетболисти в последните години - Христо Захариев, стана играч на Балкан. Това съобщи официално по-рано днес президентът на клуба Михаил Михайлов. Договорът на национала с Лукойл Академик изтече с края на последния сезон и той бе свободен агент на родния пазар с баскетболисти.

А ето и кой е Христо Захариев:

Крилото може да похвали с височина от 198 см. Роден е през 1990 г. След сериозни преговори с Балкан, двете страни стигнаха до взаимно съгласие и днес окончателно договорът между клуба и състезателя вече стана факт. Едно от основанията Христо Захариев да приеме офертата на Балкан е предстоящото участие на "зелените" във ФИБА Къп.

Христо Захариев е юноша на Славия и Левски, но кариерата му при мъжете започва първо в тима на Спартак МВР, а след това в Лукойл Академик, където игра в продължение на два сезона (от 2006 до 2008 г.). След което изкара две години в Италия. През 2008/2009 е в Болоня, а година по-късно и във Варезе.

Захариев обаче се завръща в България и облича екипа на Черноморец, а след това преминава в Рилски спортист, където остава от 2011 до 2013 г. След това избира Левски и със “сините” достига до златен требъл през сезон 2013/2014, спечелвайки шампионската титла, Купата на България и трофея в Балканската лига.

Следва нов силен сезон за него, но вече в Лукойл Академик. През 2014/2015, когато тимът от Правец става шампион след успех над Балкан с 3-2 победи, Христо Захариев е обявен за MVP на финалите в лигата. Няколко месеца по-късно отново се отправя към Апенините и започва във втородивизионния Триест, но отново се връща в Правец и достига до върха в мъжкия ни елит още два пъти (б.а. - 2016 и 2017 г.).