НБЛ Виваком ще бъде с девет отбора през следващия сезон. Черноморец няма да участва в мъжкия ни елит през 2016/2017 заради финансови проблеми.

Бронзовите медалисти на България от 1981 и 1991 г. и носители на Купа България от 1965 и 1975 г. остават без представител в елитния ни мъжки баскетбол след като не успяха да съберат нужните средства. От лигата проявиха разбиране и удължиха срока за Черноморец с две седмици, като той изтече на 15 август.

През новия сезон в НБЛ Виваком ще участват Лукойл Академик, Рилски спортист, Балкан, Спартак Плевен, Берое, Левски, Черно море, Ямбол и Академик Пловдив. Жребият за следващия сезон в лигата ще се проведе след около 24 часа.

Утре (2 септември) предстои да се проведе и Общо събрание на българската федерация по баскетбол, като на него ще бъде потвърден новия мандат на президента Георги Глушков след като той единствен обяви кандидатурата си за този пост. След това ще се събере и Общото събрание на лигата, на което ще бъде избран нов председател. Вариантите са два – Тити Папазов и Иван Чолаков.