Още по темата

Мач №5 ще излъчи шампиона на България за трета поредна година. Това е логичният завършек на интригуващата финална серия, която не остави нито едно свободно място в залите, нито при скромния капацитет на Спортния комплекс, нито в 4-хилядната "Арена Ботевград". Лукойл Академик и Балкан излизат на паркета в 18:00 ч. утре (1 юни) в Правец, и всичко, за което ще стискат палци феновете по трибуните, и тези пред малкия екран, е зрелището от предходните четири срещи да е същото и в понеделник. 
 
Поглед назад към историята показва, че Лукойл няма загубен пети финален мач в Правец, откакто петролната компания застана зад тима през 2000 г. 
 

В края на 2013/2014 "студентите" отстъпиха на вечния си "враг" Левски с 69:81 в пета среща, но в "Арена Самоков", тъй като преди година поправка в наредбата не позволяваше на "студентите" да домакинстват на полуфинал и финал в съоръжение с по-малко от 1200 седящи места. 

В собствената зала обаче нещата бяха съвсем други само 12 месеца по-рано. Академик вдигна 11-а поредна шампионска купа след 3-2 в серията отново срещу Левски. Тогава Лукойл на Сашо Везенков отказа столичани с 86:81 в Спортния комплекс в Правец. 

Преди това "студентите" спечелиха още 10 поредни трофея, но никога в серия с повече от 4 мача, макар срещу съперници като ЦСКА, Черно море, Балкан и Левски. 

Лукойл има шанс да си върне златото след като през миналия юни го сдаде на "сините". Този път срещу друг опонент, "гладен" за триумф след цели 26 години тишина. Точно така, Балкан гони първа купа от шампионата от 1989 г. насам. И ще бори напрежението от "всичко или нищо" в пети мач от финала за първи път в историята си.

Снимки: LAP.BG и Botevgrad.com