64-то поредно издание на Мача на звездите в Ню Йорк и събитията около него ще завладеят вниманието на всички фенове в следващите три дни. Мъдрите хора обаче са казали, че за да оценим това, което виждаме, трябва да се върнем към началото му. Традицията на демонстративната среща в Лигата датира от повече от 50 години. 

Първият Мач на звездите в НБА се играе на 2 март 1951 г. в знаменитата “Бостън Гардън” пред повече от 10 000 зрители. Идеята за провеждането му хрумнала на тогавашния комисар на НБА Морис Подолоф, директорът към връзки с общестността в Лигата Хаскъл Коен и собственикът на Бостън Уолтър Браун. В началото на 50-те години на миналия век баскетболът в НБА се борил за по-челно място по популярност с бейзбола и идеята за Мача на звездите е сред иновативните за време си.

Играчите в двата отбора са избрани чрез гласуване на спортни журналисти от няколко града. На 13 февруари Подолоф обявява имената на 10-те баскетболисти, които поставят началото на най-дългоочакваното събитие в света на играта с оранжевата топка.

В отбора на Изтока попадат Боб Кузи (Бостън), Джо Фулкс (Филаделфия Уориърс), Ед Макейли (Бостън) и Долф Шейс (Балтимор Булетс). Честта на Запада защитават Ралф Бърд (Индианаполис Олимпианс), Боб Дейвис (Рочестър Роуалс), Алекс Гроза (Индианаполис Олимпианс), Джордж Микан и Джими Поланд (Минеаполис Лейкърс).

Мачът на звездите в НБА през 1951 г. е спечелен от Изтока, който отказва Запада след 111:94. За “Най-полезен играч” в срещата е избран центърът на Бостън Ед Макейли с 20 точки, 6 борби и 1 асистенции. В следащите две години той носи званието MVP, а през 1953 г. ръководството на НБА взима решение тази награда да се връчва всяка година.

Мачът на звездите в НБА - 1951 г.