Още по темата

Една от големите звезди на САЩ и НБА Коби Брайънт е известен с откровеността си и не се колебаe да говори открито за разликите между баскетбола в Европа и отвъд океана. След края на последния мач на Лос Анджелис Лейкърс и Мемфис 198-сантиметровият гард обясни, че баскетболистите в Европа са по-талантливи от колегите си на американска земя.

“Смятам, че европейските играчи са много по-сръчни. Ние трябва да научим децата си да играят по правилния начин. Аматьорският баскетбол е ужасен и на практика не дава на младите знания за основите на играта. Това е глупаво”, заяви пред американските медии 36-годишният Брайънт.

“Старият континент може да се похвали със звезди като Пау и Марк Гасол. Неслучайно Сан Антонио разполага с толкова баскетболисти от различни страни в Европа”, коментира Коби, който прекарва по-голямата част детството си в Италия след като баща му Джо Брайънт подписва с Риети през 1984 г.

“Аз имах късмета да се уча от легенди като Ред Ауербах и други треньори, които обикаляха цяла Европа и учеха специалисти и деца на всяка стъпка в баскетбола. Спрете да третирате децата като финансови акули. Научете ги на играта с оранжевата топка”, обясни още петкратният шампион в НБА с “езерняците”.

Коби започва да тренира баскетбол, когато е едва на 3 години. Неговият любим отбор още от дете е Лос Анджелис Лейкърс. Дядото на Брайънт го запазва по магията на “езерняците”, докато му показва клипчета с различни игрови ситуации от мачове. След като баща му прекратява активната си спортна кариера през 1992 г. Коби се завръща в САЩ, за да продължи образованието си и своя път.