Още по темата

Въпреки че едва ли по-голямата част на баскетболна Европа е вперила поглед в най-младите състезатели на Стария континент, скаутите на НБА следят под лупа всяко движение на талантите. Авторитетното издание Eurohoops разкрива, че според анализаторите най-споменаваните имена преди драфта през лятото на 2015 г. са две – тези на 19-годишните Александър Везенков и Марио Хезоня.

Везенков-младши е определян като най-добрия играч в тазгодишния драфт, за когото все още малко отвъд океана подозират. Българинът подобрява играта си до 16.8 точки с успеваемост 55.2% за две точки и 48.4% от тройката, и 8.6 борби средно на мач през настоящия сезон. И докато едно от основните му оръжия е стрелбата с отскок, левичарят вече почти няма опазване, освен с цената на фаул, категорични са специалистите в САЩ.

Височината и уменията на 206-сантиметровия младок му позволяват да играе и на двете позиции на крилото, въпреки че не толкова голямата му латерална бързина навярно ще го ограничи до защита на четворката само в НБА. И докато Хезоня е по-скоро в ролята на жокер от пейката на Барселона, Везенков е звездата на гръцкия Арис, където играе вече шести сезон.

Българският национал направи един от може би най-добрите си избори с преминаването в солунския клуб. Там е идеалното място да се развива и доказва, особено предвид факта, че Арис е един от отборите с най-богата история и традиции в гръцката лига.  

За никого не са тайна финансовите трудности, донесли на тима няколко наказания от ФИБА в последните няколко години. Все пак южните ни съседи предпочетоха подписа на Везенков пред тези на няколко класни американци, и именно там превърнаха българското момче в мъж.  

От другата страна, Марио Хезоня е наблюдаван от скаутите също отдавна. Още от първенствата за подрастващи през 2011 г., когато хърватинът привлече интереса на Барселона. Испанският гранд го добави в редиците си още 17-годишен, но за сметка на това лимитира времето му на паркета до едва няколко минути и съвсем малко възможности да мери сили в големи двубои.

През изминалото лято Хезоня бе част от националния тим на Хърватия, през 2014/2015 пък каталунците му гласуваха повече доверие. И резултатът е налице. Младокъ демонстрира атлетизъм и страст, необичайни за типичните 19-годишни, смятат анализаторите.