Още по темата

Остана само месец до края на 2014 г., а в НБЛ тепърва ще става интересно. Продължаваме да Ви показваме отблизо тези, които ще подредят пъзела в първенството в рубриката ни “Първите неща”. Наши гости в нея бяха Крис Минков (Лукойл Академик), Милен Захариев (Спартак Плевен), Венцислав Петков (Берое), Алекс Симеонов (Левски), Денислав Вутев (Черно море) и Павел Иванов (Левски). Днес ще дадем думата на Николай Грозев (Лукойл Академик).

Той е част от бодрата смяна в състава на Йовица Арсич при “студентите”. Млад и упорит. Търпеливо попива от батковците на терена и се възползва максимално от всяка минутка на паркета, за да ни убеди, че си струва да не се отказваме от баскетбола. Николай обаче гледа към следващото стъпало – място в мъжкия ни национален отбор след натрупания сериозен опит при младежите.

“BBALL Първите неща” с Николай Грозев:

1. Първата дума...

- Първата ми дума беше “куче”. (Смее се)

2. Първият прякор...

- “Банана”. Един приятел на моите родители започна да ме нарича така преди време. Причината за това е, че нашите държаха магазин за плодове и зеленчуци.

3. Първият учебен ден...

- Все още го помня. Бях много вълнуващо.

4. Първият най-добър приятел...

- Павлин Ганчев.

5. Първият подарък...

- Спомням си един от първите ми подаръци - футболна топка.

6. Първият отбор...

- Започнах да играя баскетбол в Сити Юнивърсити.

7. Първият кош...

- Първият ми кош беше още на първата тренировка. (Смее се)  

8. Първата любима песен...

- Не си спомням първата ми любима песен, но обичам да слушам поп-фолк и рап.

9. Първата кола...

- “Фолксфаген Голф”.

10. Първият покорен връх...

- Първият ми покорен връх е, че получих шанса да играя професионално баскетбол.

И още за Николай Грозев: Роден е на 17 февруари 1994 г. в София. Висок е 200 см. Преминава през шлифовката на треньорите в школата на Лукойл Академик. Бил е част от всички формации на “студентите”, днес вече носи екипа на мъжкия отбор в НБЛ, а освен това трупа опит и в А група с втория тим на Лукойл. През 2012/2013 играе и за младежкия национален отбор в лигата под ръководството на Любо Минчев.

Николай се изкачва през всички юношески и младежки представителни тимове. През миналото лято участва на европейското за младежи до 20 г. на остров Крит. От началото на сезона от щаба на Лукойл не спират да залагат на Грозев, както и на осталите му връстници в отбора. През 2014/2015 столичанинът записва средно по 6 точки, 3.6 борби и 1 асистенция в 6 мача на “студентите”. Грозев оставя добри впечатления с играта си при победата на Лукойл с 98:66 на старта в лигата срещу Ямбол след 12 точки и 6 борби, както и при последния успех над Черноморец със 101:52, записвайки 11 точки и 7 борби.  

Снимки: LAP.BG