Джордже Даскалович е сред интересните имена в НАЛБ. През новия сезон той отново ще поведе Лъвовете към победите в Лигата. Той е сърбин и има сериозни успехи в баскетбола в родината си. Играл е във втора дивизия на западната ни съседка.  С тима на гимназията си има четвърто място на училищната олимпиада в Сърбия, в която участват всички най-големи таланти от школата на сребърните медалисти от последното световно първенство. Джордже, който е част и от втората петица на НАЛБ за изминалия сезон, ни разказа и с какво е бил спечелен за каузата НАЛБ, както и какви са очакванията му за предстоящата кампания.

НАЛБ: С какво НАЛБ спечели Лъвовете?

Джордже Даскалович: Нямахме съмнения дали да се запишем. Мисля, а и вярвам, че съотборниците ми споделят моето мнение, че цялостната организация на НАЛБ е на много високо ниво. Това включва компромисите, които се правят за всички отбори, водене на статистика, интервюта, избор на най-полезен след всеки кръг и други. Това са неща, които всички ние очакваме с нетърпение в края на всеки кръг и които ни карат да се чувстваме специални.

НАЛБ: Историята на Лъвовете е много интересна. Преди началото на миналия сезон се събирате изцяло в страницата на НАЛБ във Фейсбук, като всички момчета в отбора сте непознати един за друг. Постепенно освен приятели извън терена, ставате такива и на него, а резултатите не закъсняват – печелите бронз в турнира за купата на НАЛБ. Теб лично какво те грабна за тази идея?

Джордже Даскалович: Нашият отбор наистина събра хора, които не се познаваха, но които ги свързваше едно нещо, а то е, че обичат да играят баскетбол. Тази ситуация, разбира се, не премина без проблеми. Имаше трудни и лоши моменти, но накрая останахме в добри отношения и мисля, че това е най-важното. Резултатите все пак дойдоха в турнира за купата, за което се радвам.

НАЛБ: Какви цели си поставяте за предстоящия сезон?

Джордже Даскалович: Надяваме се отборът ни да излезе от новия сезон като още по-добър. Ще се опитаме да се борим за медал и през редовния сезон. Имаме няколко нови попълнения и ще видим какви ще бъдат резултатите.

НАЛБ: Любовта към баскетбола събра Лъвовете преди година. Смяташ ли, че една от големите цели пред НАЛБ, а именно обединение на хората , които истински обичат баскетбола, е постижима? Или винаги ще има някой, който да опитва да попречи?

Джордже Даскалович: В баскетбола, както и във всяка сфера на обществото, има хора, които завиждат и които критикуват неоснователно. Важно е идеята на НАЛБ да се запази. Вярвам, че ако продължите искрено да заставате зад нея и полагате усилия да я осъществите, резултатите сами ще дойдат и няма да закъснеят. Само напред!

НАЛБ: Как намираш нивото в НАЛБ?

Джордже Даскалович: Много високо и не подлежи на критика като организация на работа. По отношение на отборите – има такива, които са на високо ниво и такива, които не са. Мисля, че това е нормално за една аматьорска лига.

НАЛБ: Има ли нещо в НАЛБ, което мислиш, че би било добре да се промени?

Джордже Даскалович: Не виждам нищо, което на този етап има нужда от промяна, имайки предвид, че най-критичното от миналия сезон – залата, вече е сменена.

НАЛБ: Какви перспективи виждаш пред НАЛБ?

Джордже Даскалович: НАЛБ има потенциал да се превърне в сериозна организация на национално ниво, особено имайки предвид, че вече има записани отбори като Ботев 2012, чийто играчи са готови да изминават толкова голямо разстояние, за да участват (б.р. състезателите на Ботев 2012 пътуват от Враца и обратно за всеки свой двубой). Виждам лига, която в бъдеще би могла да има обособени дивизии.