Световното в Бразилия през 1954 г. е едва второто първенство на планетата. Първото е през 1950 г. в Буенос Айрес, 4 години по-късно 12 нации изпращат своите национални отбори в Рио де Жанейро. Мондиалът завършва с първа титла за САЩ. Турнирът започва на 23 октомври и приключва на 5 ноември.

В Група Б американците бият Канада и Перу и така влизат в топ 8. Там се играе според регламента всеки срещу всеки, а накрая се сумират точките за крайното класиране. Щатите печелят седем поредни двубоя: срещу Филипините 56:43, Франция 70:49, Уругвай 64:59, Канада 84:50, Тайван 72:28, Израел 74:30 и Бразилия 62:41 в решителния сблъсък.

В състава на Щатите преобладават играчи от Пиория Катерпилърс – клуб, който членува в Аматьорския спортен съюз AAU отвъд океана и който се спонсорира от корпорацията за производство на строителна, селскостопанска и специализирана техника - „Катерпилар“ (Caterpillar Inc., или накратко CAT – б.а.)

Треньор е легендата Уорън Уомбъл, който през 1952 г. извежда Катерпилърс (състезаващи се като национален отбор на САЩ – б.а.) и до титла от олимпийските игри в Хелзинки. На олимпиадата в Рим'60 Уомбъл отново е в щаба като в редиците на американците личат имената на емблематични фигури за НБА като Оскар Робъртсън и Джери Уест.

Световно първенство, Рио'54 - САЩ