Тънка е границата от величието до падението. Най-силната баскетболна нация в света - американската, е научила отдавна този урок. А този урок се взима винаги болезнено. Като се научиш да губиш. Щатите имат три загубени финала на първенства на планетата. Последният от тях е от преди 30 години. Bball.bg реши да ви ги припомни.

Първият горчив хап  е през 1950 г. в Буенос Айрес. Там САЩ губят на финал от домакина Аржентина с 50:64. Начело на тима им е олимпийския шампион от Лондон'48 Гордън Карпентър, който избира работници от Денвърския завод на "Шевролет" да защитават честта на родината.

 

Девет години по-късно, на Мондиала в Чили'59, където място сред най-добрите намира и България, американците се сгромолясват за втори път. Бразилия грабва световната титла, въпреки че двата тима завършват с по 7 победи и 2 загуби. В директната битка помежду им "Селесао" триумфира с 81:67, а момчетата на селекционера Чарлс Бенет трябва да се задоволят със среброто.

Последното разочарование е от 1982 г. в Кали, Колумбия. В състава на САЩ са повикани Док Ривърс, Антоан Кар и Джим Томас, но и това не е достатъчно. В мача за титлата срещу СССР, късметът обръща гръб на американците и те отстъпват с точка: 94:95. В редиците на СССР е легендарния Владимир Ткаченко, който се извисява до 220 см.

1982 г. Колумбия - САЩ - СССР