САЩ са на прага на историята. За първи път имат възможност да спечелят световната титла в две поредни издания. Златото от Истанбул 2010 е на път да бъде дублирано в Мадрид 2014. Остава малка подробност. На финала тази вечер да бъде подчинена Сърбия.

Какво се случи в Истанбул 2010? САЩ отидоха с чисто нов състав, без нито един от отбора, изкачил Олимп в Лондон 2012. Уж с Б отбора. Нещо като "Кучета в резерв", но не по Тарантино, а по Кшижевски. До началото на юли десетимата поканени суперзвезди отказват да играят на Мондиала. Оправдания, дал Господ: медицинска забрана, free agency, остра нужда от почивка, лични мотиви. Така Кшижевски започва на чисто. Залага на шестима 22-годишни (или по-млади от тази възраст - б.а.) и води край Босфора само един чист център Тайсън Чандлър.

САЩ триумфират с имена като Кевин Дюрант, Ръсел Уестбрук, Дерик Роуз, Руди Гей, Стеф Къри, Кевин Лав, Ламар Одъм. В групата "резервите" на Coach K печелят 5 победи, на 1/8-финал помитат Ангола със 121:66, на 1/4-финал Русия с 89:79 (Дюрант вкарва 33 точки), на 1/2-финал Литва с 89:74 (Дюрант отбелязва 38) и на финал домакина Турция с 81:64 (Дюрант завършва този път с 28). Кевин Дюрант стана MVP, а Ламар Одъм е е първият играч в историята, който в една и съща година става шампион в НБА и световен първенец.