Индианаполис 2002 - последната титла за сръбския баскетбол. Първата (и също последна) за Светислав Пешич начело на репрезентацията. В мач с продължение и скандално съдийство срещу Аржентина. 12 години по-късно този Мондиал тегне като черна прокоба над "плавите". През 2006 г. те са 11-и на първенството на планетата в Япония, а през 2010 г. губят не по-малко болезнено и с не по-малко помощ от реферите на 1/2-финал от Турция на световното в Истанбул. После падат и от Литва в малкия финал (88:99).

8 септември 2002 г. 17 секунди преди края Аржентина води със 75:73 в Индианаполис. Деян Бодирога изравнява с два наказателни. Топката владеят сънародниците на Марадона, когато югославяните я отнемат с хамалски движения и я пращат в ръцете на Владе Дивац. Младият тогава Луис Скола си я връща чисто, но Никос Пицилкас надува свирката за фаул 5 секунди преди сирената. Дивац пропуска. Аржентинците овладяват. Хюго Сканочини е почти "смлян" от защитата на съперника, но съдиите не отсъждат нарушение и мачът влиза в продължение.

Секунди след решителната ситуация гръцкият рефер се обръща към латиноамериканците и извиква: "Аз никога няма да ви позволя да спечелите тази среща!". Добавеното време приключва при 84:77.

Югославия (Сърбия) - Аржентина - 84:77 ОТ