Януари, 1959 г. Стигналият най-далеч в международната история национален отбор на България не трепери в минусовите температури у дома. Тимът от гиганти по душа и умения е в Сантяго. На първото и единствено участие на световно първенство.

„Там, където свършва земята*“ селекционерът Людмил Катерински води Атанас Пейчински, Цвятко Барчовски, Любомир Панов, Георги Панов, Рашков, Виктор Радев, Илия Мирчев, Кирил Семов, Георги Кънев, Емануил Гяуров, Методи Томовски и Петко Лазаров.

В годините, в които баскетболът ни събира рекордните за света 40 000 зрители (финалът на европейското през 1957 г. на ст. "Васил Левски" . б.а.), "лъвовете" си тръгват от Чили'59 с 4 победи и 5 загуби. Последната служебна.

България попада в група Ц с Пуерто Рико, Филипините и Уругвай, които побеждават съответно с 67:55, 85:61 и 65:58. Във финалната фаза за разпределение на местата от 1-7 нашите печелят срещу домакина Чили със 76:71 и наказваме за втори път Пуетро Рико със 70:62. Следва поражение от САЩ с 58:63, от Бразилия с 53:62, от СССР с 58:78. И служебно от Тайван с 0:2.

След Втората световна война България попада в съветската сфера на влияние, а пукнатините в отношенията между ръководителя на Централата на комунистическата партия на СССР Никита Хрусчов и Китайската народна република дават отражение и върху първото ни и единствено участие на Мондиала. Трикольорите завършат с административно класиране.

По политически причини България и СССР отказват да излязат срещу Тайван (единствената територия, останала под контрола на КНР след третата гражданска война от 1946-1949 г. - б.а.). Нашите са пратени чак на последно седмо място, въпреки че по спечелени точки, трябва да са четвърти.

Покойният Виктор Радев е седми при топреализаторите в Чили'59 със средно 15,25 точки на мач. 

* Една от теориите за произхода на думата "Чили" идва от "chilli" - в езика на индианците Мапуче, това значи "там, където свършва земята" или "най-дълбоката точка на Земята".